Många i landet har frusit i sina lägenheter den senaste veckan. Många vet inte heller vilka krav de kan ställa på sin hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter mellan 20 till 23 grader. Det gäller både bostadsrätter som hyresrätter. Sjunker däremot gradantalet under 20 grader bör bostadsrättsstyrelsen eller hyresvärden undersöka varför temperaturen är så pass låg. Detta informerar Sveriges BostadsrättsCentrum.

Om problemet pågår i flera dagar bör du ta kontakt med din bostadsrättsstyrelse eller hyresvärd omgående. När styrelsen får in en anmälan om att temperaturen i en lägenhet är för låg ska det hanteras direkt. Ignoreras klagomålet begår styrelsemedlemmarna tjänstefel. Som bostadsrättsinnehavare och hyresgäst kan man ha rätt att kräva en reducering på hyran eller avgiften, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum i ett pressmeddelande.

Om styrelsen väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning. Om värmeproblemet kvarstår under en längre period kan du alltså ha rätt till ekonomisk ersättning.

Men det allra första du ska göra är att lufta elementen, tipsar SBC Sveriges BostadsrättsCentrum och förklarar att det dessutom kan ta ett tag innan ett centraliserat värmesystem för många lägenheter ställer om sig till kraftigt sänkta temperaturer ute.

Flytta undan möbler och gardiner som kan hindra värmen från att komma ut i rummet och när du mäter temperaturen på ett tillförlitligt sätt ska du mäta den en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.