Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med UNESCO-nominering för Sagobygden – Meg Nömgård har valts in i viktig styrelse

Beslutet om Sagobygden har nu fattats på Unesco-mötet på Mauritius. – Det är ett otroligt fint erkännande av den verksamhet vi har bedrivit i snart 30 år, säger Meg Nömgård i ett första uttalande från Mauritius.

Följ Unescokongressen på:

I dag har Sagobygden valts in i Unescos register över organisationer som särskilt framgångsrikt bevarar det immateriella kulturarvet. Tidigare finns det bara 19 platser/områden i hela världen på den viktiga listan, och Sagobygden blir därmed det första svenska området. Beslutet togs på Unesco-kongressen (13th session of the Intergovernmental Committee) på Mauritius, som pågår hela veckan.

" Att Sveriges regering och Unesco har valt att lyfta den muntliga berättartraditionen på detta sätt är oerhört glädjande. Det är ett otroligt fint erkännande av den verksamhet vi har bedrivit i snart 30 år. Utnämningen innebär utvecklingsmöjligheter men också ett stort ansvar som vi ser fram emot att förvalta både nationellt och internationellt. Att dela med oss av våra erfarenheter kring att arbeta med immateriellt kulturarv och verka i Unescos anda ser vi som viktigt, säger Meg Nömgård, verksamhetschef för Sagobygden.

Hon är på plats på Mauritius tillsammans med Anna Blomster från Sagobygden och Sagomuseet i Ljungby samt fyra representanter från staten (Frida Gustafsson, Sveriges Unesco-delegation, Teresia Ståhle Löfgren, Kulturdepartmentet, samt Annika Sjöbergh och Annika Nordström, Institutet för språk och folkminnen).

Invald i styrelse

Meg Nömgård har även valts in i styrelsen för Ichngo Forum, Det är en organisation för Unesco-ackrediterade rådgivare till konventionen om tryggandet av det immateriella kulturarvet). Till den styrelsen har hon valts som representant för Västeruopa och Nordamerika

Unescos Evaluation Body har tidigare under lång tid utrett Sagobygdens eventuella inval i registret och gav för några veckor sedan mycket goda rekommendationer.

Texten uppdateras