Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-flytt kan skapa kaos i sportkalendern

OS Att både fotbolls-EM och sommar-OS flyttas fram ett år skapar en dominoeffekt för andra mästerskap. Sim-VM och friidrotts-VM måste flyttas.

Det är inte klart när Tokyospelen ska gå nästa år, men troligast blir det ungefär samma tid som det skulle gå i år. För tidigare under sommaren ska bland annat fotbolls-EM avgöras, och det är ett så stort tv-evenemang som OS inte kan flytta på.

På grund av flytten av herrarnas fotbolls-EM håller Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) på att diskutera hur man ska göra med damernas EM som enligt planen ska spelas i England 7 juli-1 augusti nästa år. Nu står det helt klart att det mästerskapet måste flyttas, på grund av OS, och med största sannolikhet blir det en framflyttning med ett helt år.

Två andra mästerskap i stora sommaridrotter som måste flyttas på är sim-VM och friidrotts-VM.

Sim-VM är planerat att gå i Fukuoka i Japan nästa år mellan den 16 juli och 1 augusti. Och friidrotts-VM i Eugene i USA är tänkt att genomföras den 6-15 augusti.

Internationella simförbundet Fina säger i ett uttalande att man tillsammans med VM-arrangören i Fukuoka, Japans simförbund och myndigheter ska verka för att kunna ha "flexibilitet" kring VM-datumet om det behövs, och i samförstånd med IOK.

Internationella friidrottsförbundet (World Athletics) har sagt i ett uttalande att man varit i kontakt med VM-arrangören i Oregon som lovar att vara redo att arrangera mästerskapet vid ett annat datum om det behövs.

Det återstår att se hur det blir med VM i friidrott och simning, om de mästerskapen ska genomföras tidigare eller senare under 2021, flyttas fram ett år eller ställs in helt.

Ingela Ahlberg/TT