Sammanlagt uppges ett 60-tal skogsbränder rasa i Portugal. Bränderna är till stor del av följd av en långvarig värmebölja i landet med temperaturer på omkring 40 grader, uppger TT.

Den svåra skogsbrand som nu krävt många dödsoffer bröt ut vid 15-tiden på lördagen i närheten av staden Predrógão Grande i centrala Portugal. Under söndagen spred sig branden till en stor bilväg mellan städerna Figueiró dos Vinhos och Castanheira de Pera. Bilister på vägen hade inte en chans att undkomma lågorna.

Vid 15-tiden på söndagen hade 62 dödsoffer bekräftats till följd av skogsbränderna, men siffran befaras kunna stiga ytterligare. Omkring 60 personer uppges även ha skadats i bränderna, bland annat flera brandmän.

– Dessvärre ser det här ut att vara den största tragedi vi har sett på senare år i fråga om skogsbränder, säger Portugals premiärminister António Costa.

Skogsbränderna uppgavs på söndag eftermiddag inte vara under kontroll. En talesperson för Portugals regering uppger att flera av brandförloppen betecknas som våldsamma. Skogsbränderna har även orsakat stor materiell förödelse i flertalet byar.

Omkring 1 700 brandmän uppges nu bekämpa skogsbränderna. Portugal får även hjälp av Spanien och Frankrike som bistår med vattenbombande flygplan. Portugals regering har även vänt sig till EU i Bryssel och begärt ännu mer hjälp för att bekämpa bränderna. Det är i nuläget oklart om det kan bli aktuellt för Sverige att bidra med hjälp.