I juni startade det flera studiecirklar inom Daglig Verksamhet i Ljungby Kommun. Materialet för kursen heter Mitt Val och är framtaget av studieförbundet Vuxenskolan. Statistik visar att personer med olika funktionsnedsättningar är dåligt representerade när det är val i Sverige och det här vill man ändra på. Det är ju allmän rösträtt i Sverige men för att rösta behöver man veta vad och varför man röstar. Det är en av anledningen till att åtta kurser i Mitt Val startat i Ljungby Kommun.

Det kan vara svårt att förstå vad politikerna säger så därför är kursmaterialet skrivet på enkel svenska. Alla partier som är med i valet är representerade där de berättar vad de vill göra för att vi ska ha ett bra och tryggt land.

Deltagarna i kursen har diskuterat allt från olika partiledare och hur de vill ha det i kommunen här i Ljungby. Vilka vill de ska bestämma i kommunen? Hur gör man när man röstar och varför är det olika färger på röstsedlarna? På kursen har de pratat om riksdagsval, kommunalval och landstingsval och vad det är för skillnad på de olika valen. Det har också pratats mycket om att det är mitt val, det är jag själv som bestämmer vilket parti jag vill rösta på.

Torsdagen den 30 augusti ska det bli en paneldebatt på Kulturfabriken. Då hoppas man att politikerna i Ljungby kommun kommer så deltagarna från kurserna får ställa sina frågor som kommit upp under kursen. För frågorna är många och alla vill ha svar.

Agneta Json Granemalm