De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I ordinarie fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket nu gör att 88 föreningar i Kronobergs län får dela på 432 180 kronor.

Tingsryds AIF är den förening som får mest pengar, 48 806 kronor, följt av Östers IF som får 37 411 kronor. Idrottsmässigt får fotbollen mest pengar, 259 342 kronor, följt av hockeyn på 87 883 kronor och innebandyn på 18 479 kronor.

– Det här är en positiv nyhet. Många idrottsföreningar har tappat intäkter till följd av corona-pandemin och ungdomsidrotten behöver allt stöd den kan få i detta läge, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

När Svenska Spel för åttonde året i rad delar ut pengar via Gräsroten är det första gången som utbetalningen delas upp i två utdelningar. Totalt 20 miljoner delas ut i samband med förskottsutbetalningen, vilket kommer att avräknas från ordinarie utbetalning i höst. Som vanligt är det Svenska Spels kunder som fördelar pengarna, genom att välja en till tre favoritföreningar.

– Det är en prövande tid för alla och den svenska fotbollsfamiljen utgör inget undantag. Svenska Spels Gräsroten har länge varit en viktig byggsten för ungdomsfotbollen och jag hoppas att förskottsbetalningen kan hjälpa till göra en liten skillnad för Kronobergs fotbollsföreningar, säger Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.

Johan Garpenlöv, förbundskapten för Tre Kronor:

– Det är fortsatt viktigt för barn och ungdomar att röra på sig, och denna kris sätter verkligen ljuset på idrottens viktiga samhällsfunktion. Att Gräsroten nu gör en förskottsutbetalning kommer glädja många föreningar i Kronoberg. Hatten och hjälmen av.

Patrik Hofbauer, vd på Svenska Spel:

– Vi vet att många föreningar redan i normala fall vrider och vänder på varje krona, och under denna samhällskris blir den ekonomiska situationen ännu tuffare för idrottssverige. Därför var det en självklarhet för oss, när vi både tekniskt och organisatoriskt har möjligheten, att göra en förskottsutbetalning av Gräsroten. Detta löser så klart inte alla problem, men vi hoppas att förskottsutbetalningen hjälper en bit på vägen.

­Hur mycket pengar får din förening? Ta en titt i faktarutan där vi har listat alla lokala klubbar som får ta del av pengarna.