– Det har varit jättelugnt, säger bolagets talesman i Växjö, Glenn Gustavsson.

En måttstock är att man denna sommar inte har behövt kommendera personalen till övertid för att bekämpa getingarna.

En annan är att jämföra första halvan av juni månad från i fjol och med årets. Då hade man 300 bokade besök - mot årets 40!

– Det är en extrem skillnad.

Då ska det samtidigt tas i beaktande att getingplågade människor tenderar att vara proaktiva. De reagera snabbt året efter en "invasion" så fort de hör årets första getingsurr. Det tas som tecken för en ny besvärlig säsong - och man ber, lite i onödan, Anticimex komma ut.

Enligt Glenn Gustavsson har det, sällsynt nog, varit lugnt i större delen av Kronobergs län. Undantaget har varit trakterna i södra delen, bland annat runt Väckelsång.

– Men i fjol hade vi mycket jobb i Älmhult och Ljungby. Och året innan var det mycket getingar i bland annat Åseda och Älghult.

Han har ingen vetenskaplig förklaring till getinglugnet - däremot en egen teori.

– Säg att det blev jättemånga drottningar i fjol. Sedan blev det kallt på våren och när det plötsligt sedan blev varmt satte alla drottningar igång och konkurrera med varandra. Och då räckte maten inte till.

Den bålgeting som (lite aningslöst, kan tyckas) byggde bo på Anticimex kontor i Växjö, tycker Glenn Gustavsson kan ge en hint om vad som hände.

– När det låg sex larver i kakan försvann plötsligt honan. Hon orkade nog inte mer.

Bålgetingar har för övrigt, och sett över tiden, blivit vanligare. Tidigare kunde ett ärende komma en gång i veckan men numera är det inte ovanligt med flera fall per dag.

– De ökar, men det är bra djur. De kommer inte till våra fikabord och lägger inte bona under takpannorna utan mer i holkar och i hålträd.

Allt frid och fröjd? Nej, inte riktigt, för Glenn Gustavsson berättar att det verkar vara ett litet myrår i år. Svart-, häst- och stackmyror har lett till en hel del utryckningar.

Fast inte heller de har tvingat fram någon övertid hos bekämparna.