Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Jutterström: ”Vi måste se nyanlända som en resurs att matcha mot företagen”

Han ser näringslivet som nyckeln till lyckad integration, han vill stärka människors trygghet med hjälp av kameraövervakning, och under en kommande husvagnssemester laddar han upp inför valrörelsen och de tuffa förhandlingar som följer. Först ut i ledarsidans valserie ”9 frågor inför 9/9” är Peter Jutterström, etta på Moderaternas kommunlista.

1 Valet blir en intern strid om kommunalrådsposten mellan dig och utmanaren Kent Ly. Vem vinner, och varför? Och hur går valet i övrigt?

- Det kan och vill jag inte sia om. Jag står etta och hoppas att jag kan förbli etta. Men det kan ju också öppnas en möjlighet att det blir mer än ett kommunalråd. Men först måste vi se till att ta makten.

- Valet kommer att gå ganska bra, tror jag. Jag hade som målsättning att vi skulle behålla de mandat vi har och då är ju vi i Alliansen överlägset störst. Jag tror verkligen på valrörelsen och tror att vi kan öka från de 17 mandat vi har i dag. Vi kommer att lägga vårt valprogram i dagarna, vi jobbar just nu på det finstilta men vi har huvuddragen klara för oss vad vi vill göra lokalt.

2 Vad är nytt i ert lokala valmanifest?

- Det är flera olika fokusområden. Något vi tror att väljarna är upptagna av, även om vi i Jönköping har varit relativt förskonade, är trygghet och säkerhet. Vi tror verkligen att det finns ett behov av att politiker ser de utmaningar som finns och är beredda att ta till de åtgärder som behövs. Det handlar delvis om förebyggande, där jag personligen tror att fritidssektorn har jättemycket att bidra med. Men det handlar också om att kunna använda sig av kameraövervakning när det är befogat. Det kan till exempel vara Juneporten, där vi vet att det förekommer en mängd saker som inte är bra, som langning. Man måste känna sig trygg när man går till tåget eller bussen.

Finns det andra områden i kommunen där kameraövervakning behövs?

- Man måste föreställa sig att det kan finnas. Det kan ju hända något på någon skola. Där vet jag att det är kontroversiellt, de flesta elever känner sig ju trygga på sina skolor. Men det kan dyka upp situationer med oönskade besökare, det kan vara hedersrelaterat eller besvärligheter mellan grupper på skolan. Då måste vi våga ta besluten att via kameror följa upp vad som händer. Jag tror att det har en stor preventiv inverkan.

3 Moderaterna brukar lyfta fram näringslivets betydelse för samhällsutvecklingen och välfärden. Hur gör ni det i Jönköping?

- Vi har faktiskt slagit ihop företagande och integration därför att vi tror att det är nyckeln. Vi är i ett läge — "make or break" — vi har en mängd personer här, och tar vi vara på den resursen på rätt sätt så är det Jönköpings lycka. Misslyckas vi så är det en stor katastrof strikt ekonomiskt. Vi vill ha snabbspår mot jobb. Arbetsförmedlingen har alldeles för fyrkantiga strukturer, även om en nyanländ skulle kunna börja jobba dag ett så tar det för lång tid när de går via Arbetsförmedlingen. I dag tar det alldeles för lång tid innan nyanlända kommer i arbete, ett par år vore rimligt för att lära sig språket och bli anställningsbar. Men då måste resurser riktas dit. Vi måste se de som har kommit till oss som en resurs.

Hur ska företag och nyanlända hitta varandra?

- Det skulle vara till gagn för företagen om vi kan göra matchningar och styra in på ett tydligare sätt. Jag hörde att Jönköpings län har det andra mest diversifierade företagandet i landet. Det är bara Stockholm som klår oss på det, och det visar att det finns en mängd branscher här. Och med den mångfalden bör man kunna hitta något till var och en. Det kan vara IT-bolag, industri, hemtjänst, kommunen.

4 Hur viktigt är det att ha en enad Allians i Jönköping?

- Det är jätteviktigt. Vi tycker inte alltid helt lika, men värdet av att vi syr ihop en budget tillsammans är stor, jag ser inte vilka alternativ som finns. Vi har ju jobbat med Miljöpartiet tidigare, men jag ser inte just nu att Miljöpartiet, med den uppställning de har, skulle vara aktuellt. De har ju gjort en vänstersväng.

5 På tal om Miljöpartiet och deras huvudfråga: Moderaterna brukar kritiseras för att inte tänka tillräckligt mycket på miljön. Hur er ert miljöarbete ut?

- Vi, precis som alla människor, känner oro över vad som håller på att ske runtom i världen. Vi ska göra det vi kan lokalt. Men ibland förbehåller vi oss rätten att säga nej till miljösatsningar, som när vindkraft inkräktar för mycket på människors bostadsområde. Det är ändå invånarna vi ska företräda.

Man kan också se det som att politiken ska gå emot vad väljarna tycker om frågan känns tillräckligt viktig för partiet?

- Så är det. Men då menar vi att det måste finnas alternativ. En vindpark ska vi gärna ha, men kanske inte just på den plats som har diskuterats hittills. Sedan är det så att vi också värnar om Vättern, den som tror något annat är helt ute och cyklar. Vi har kanske inte vår största väljarbas i just miljöfrågan, men vi måste bli bättre på att lyfta fram att frågan är viktig för oss.

6 Många ser er som ett bil- och motorparti, inte minst sedan utspelet tidigare under våren om att ni ska arbeta för en ny motorarena.

- Vi känner att om vi kunde hitta en plats som får bort buskörning och annat, så vore mycket vunnet. Och de motoranläggningar som finns har ettårsavtal på industrimark. Då menar jag att det gäller att hitta en lösning för dem. Och kunde de olika motorsporterna samla sig på en plats finns vinster att göra.

Men med det tankesättet innebär det att det lönar sig att bryta mot reglerna och köra olagligt. Då belönas man med en hel arena?

- Så kan inte jag se det. De motorbanor som finns är hotade. Vi behöver hitta en plats där man kan göra riktiga satsningar. Det här råkar vara lösningen, där vi kan slå flera flugor i en smäll.

7 Vilka ser ni som potentiella väljare?

- Vi hade en partiledare som hette Bohman som sade att 80 procent är moderater, de vet bara inte om det än. Jag ser ingen potential i att kannibalisera på Alliansvänner. Vi ser med tillfredsställelse hur väljarna ändrar sig gällande S, och det är givet att vi gärna tar tillbaka en del av de väljare som lämnade oss för SD. En del som lämnar S nu går ju till oss, det ska vi försöka förstärka.

8 Med ett starkt SD minskar sannolikheten att ett av blocken kan utropa sig till segrare på valnatten. Hur ser du på det?

- Det kommer att bli intensiva förhandlingar...

Vad är din styrka i ett sådant läge?

- Jag tror att jag är respekterad även hos andra partier. Framför allt så tror jag att man litar på vad jag säger. Kommer man överens om något så håller det.

9 Sist men inte minst: hur tillbringar du sommaren innan valrörelsen drar i gång?

- Jag besöker gärna Visingsö, och så blir det någon vecka i husvagn. Vi blev med husvagn för ett par år sedan för att dottern absolut insisterade på detta. Och så blir det förhoppningsvis en utlandsresa också.

Politiska redaktören tycker till

De frågor Peter Jutterström belyser är en uppvisning i klassisk moderat valpolitik: trygghet, näringsliv och individens frihet. Moderaterna kan med fördel lyfta fram att de ser nyanlända som en resurs som behövs hos företagen, det skulle kunna attrahera väljare som är besvikna på Socialdemokraternas otydlighet i migrationsfrågan.

Satsningen på en motorbana är visserligen logisk sett utifrån Moderaternas behov av att locka manliga väljare som har gått över till eller sneglar mot Sverigedemokraterna. Samtidigt förstärker det bilden av ett parti som få kvinnor identifierar sig med. Fler utspel har utlovats inom kort. De bör rikta sig även till kvinnor.