Det var i torsdags i förra veckan som gränspolisen i Region Syd gjorde arbetsplatskontrollerna i ett samarbete med skattemyndigheten.

Tillsammans besökte polisen och skattemyndigheten ett 20-tal butiker och restauranger i Markaryd, Strömsnäsbruk och Ljungby.

Uppdraget görs enligt ett sanktionsdirektiv från EU.

Det var första gången gränspolisen och skattemyndigheten gjorde en sådan här kontroll i Ljungby och Markaryds kommmun.

– Vi gjorde id-kontroller på personalen i butikerna och restaurangerna och skattemyndigheten kontrollerade kassan. Vi letade efter illegal arbetskraft, förklarar Mats Ringsbacka, gruppchef vid gränspolisen i Kronobergs och Kalmar län i Region Syd.

– I vårt uppdrag i spaningsgruppen ingår också att kontrollera om de här personerna har rätt att vistas i landet. Så vi letade även efter personer som har fått beslut om utvisning och som håller sig undan utvisning, fortsätter han.

Nu hittade polisen varken någon illegal arbetskraft eller personer som håller sig undan utvisning.

Däremot hittade man sju förpackningar med smuggelcigaretter i en butik i Markaryds kommun. Polisen tog smuggelcigaretterna i beslag.

Ägaren av den butiken är anmäld för brott mot tobakslagen och för olaga befattning med punktskattepliktiga varor, enligt polisen.

Polisen och skattemyndigheten kommer att göra fler arbetsplatskontroller i Ljungby och Markaryds kommun framöver.

– Vi går på vissa tips som vi får om illegal arbetskraft och om personer som håller sig undan utvisning, men de här arbetsplatskontrollerna är något som vi ska genomföra rutinmässigt enligt vårt uppdrag, klargör Mats Ringsbacka.