Det var natten till den 21 augusti som räddningstjänsten kallades till en brand i ett flerfamiljshus på Nya Åbrovägen i Strömsnäsbruk. När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad.

Branden hade börjat i butiken på nedre planet och snabbt spridit sig till två lägenheter. Även tre parkerade bilar fattade eld.

Byggnad skakade

Smålänningen har berättat om Albin Dzihic som hyllats av Markaryds kommun som hjälte efter branden, då han varnade personer som låg och sov.

Albin berättade i intervjun om en kraftig explosion och ett snabbt brandförlopp:

”Det är en väldans explosion. Hela byggnaden skakar. Jag tittar ut genom fönstret och ser att butiken i bottenplanet sprängts. Det är glassplitter utanför. Jag tänker att det kan vara en bomb eller något och larmar räddningstjänsten”, sa Albin.

Fler tips

Polisens utredning har visat att det handlar om en anlagd brand.

Enligt Anders Svensson, chef för grova brott i Kristianstad, grundar sig det på själva brandförloppet och om brandfarliga vätskor som påträffats.

Ett 30-tal förhör har hållits med olika personer.

Men fortfarande har polisen inga misstänkta och hoppas få fler tips från allmänheten.

Det genom att använda sig av tv-programmet Efterlyst på Tv3. Programmet skulle initialt visas under torsdagskvällen, men under torsdagsförmiddagen meddelade polisen att TV3 beslutat att skjuta fram inslaget i en vecka.

– Vi hoppas få in fler tips på detta sättet. Bland annat kommer en liten film som visar en kraftig detonation att visas, säger lokalpolischefen Anders Karlsson.

Kan man säga att utredningen gått i stå, att ni kört fast helt enkelt?

– Ja det kan man säga.