Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för falska poliser

Polisen varnar för tjuvar som riktat in sig på att stjäla från pensionärer genom att uppge falsk identitet.
Männen tros ingå i en större tjuvliga som agerar i hela länet.

Tre män har nyligen häktats som misstänkta för att ha lurat till sig smycken och kontanter från äldre personer genom att låtsats vara poliser eller sjukhuspersonal.

I nuläget överstiger skadebeloppen en miljon kronor. De tre männen tros ingå i en större liga som opererar i hela länet.

I vissa fall har de ringt upp och sagt att de vill komma hem till den äldre personen och titta på deras värdeföremål, fotografera kontanter eller ta med deras kontokort till polisstationen för någon slags kontroll under förespegling att det har varit många inbrott i området. Men så jobbar vi aldrig inom polisen, säger Peter Hansson, utredare vid Söderortspolisen.

De häktade männen är mellan 28 och 43 år. De har verkat i Stockholms län och i Sundsvall och är i nuläget misstänkta för cirka 25 brott, men polisen tror att det kan finnas fler utsatta. I dagsläget har inga liknande brott anmälts i Norrtälje kommun, men det kan vara en tidsfråga.

Det kan finnas drabbade som inte uppfattat att de blivit utsatta för brott och fortfarande väntar på att få tillbaka sina saker från polisen. Vi driver nu ett intensivt samarbete mellan distrikten i Stockholms län för att eventuellt hitta flera fall, säger Lars- Owe Burlin, polisiär förundersökningsledare vid Söderorts åldringsbrottsgrupp.

Målsäganden har uppfattat de här männen som svenskar och de har kunnat uttrycka sig på ett sätt som har gett dem trovärdighet bland äldre personer. I vissa fall har de även visat någon form av id-handling, säger Peter Hansson.

En av männen misstänks även ha stulit pengar och värdeföremål från patienter på Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge sjukhus.

Han greps sedan en patients son annat oråd på sjukhuset och åkt hem till sin släkting för att se att allt var i ordning.

Kort efteråt kom också sjukhustjuven till bostaden med patientens hemnycklar i handen.

Polisen uppmanar alla som har äldre släktingar att berätta för dem att det är till-

låtet att vara misstänksam mot någon som utger sig för att vara polis.

Även om tjuvarna inte tycks ha hittat till Norrtälje kommun riktigt än, vill vi gärna gå ut med en varning i förebyggande syfte, säger Peter Hansson.