Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik. Inte okänt att vi har ett klassamhälle

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Replik

till Lars Nordqvist (M) i Smålänningen 2 augusti.

I dagens upplysta samhälle kan det näppeligen inte vara okänt för varken dig och moderaterna att vi har ett klassamhälle. Det finns olika socialgrupper i samhället och med det följer utbildning, arbete, fritid och hälsa med mera. Herr Nordqvist väljer att kalla verklighetens bild för förenklad och politisk fanatism. Är du så dåligt insatt i samhällsfrågor bör du öka dina kunskaper. Gå en cirkel på ABF - det är där folkbildning sker. ABF lovar dig reducerad deltagaravgift!

Där kommer du att få lära dig att samhällsklyftor, det vill säga skillnad mellan fattiga och rika, blir allt större i vårt land. Med större klyftor i samhället riskerar samhället ökad brottslighet och upplevd känsla av otrygghet.

På ABF kan du säkert också få svar på din fundering om välfärdens urholkning. Vi skall ge dig en uppdatering i svensk politik:

Sedan valet 2006 och fram till 2014 har vi haft en alliansregering, det vill säga en borgerlig regering, i Sverige. Denna alliansregering valde att sänka skatterna med 140 miljarder. Väljer man att sänka skatten så blir det mindre kvar till välfärd. Det kommer man inte ifrån. Detta kan säkert även herr Nordqvist förstå?

Exempelvis kan nämnas att de strax över 7 miljarder som blev kvar till skolan (19 gånger mer till skattesänkningar än till skolan) Det kallar vi inte att prioritera skolan. Under förra mandatperioden, med socialdemokratisk regering, så har vi lagt dubbelt så mycket på skolan som under hela borgarnas mandatperiod, dessutom dubbelt så fort. Ett annat exempel som skedde under borgarnas tid vid makten var att rusta ner vårt försvar, något som socialdemokraterna nu utvecklat. Att riva ner en stark välfärd går snabbt och lätt, men att sen bygga upp den tar tid. När dessutom servettbudgetar går igenom i riksdagen som i vintras blir reformutrymmet för välfärden mindre.

Vi socialdemokrater står upp för att vi skall ha en stark offentlig välfärd, som är till för alla människor - oavsett plånbok. Det är ideologi och politik. Med denna kunskap ser många att det inte är en slump att Återbruket lagts ner.

Anne Karlsson (S)

kommunalråd i opposition

Lotte Åhlander (S)

fullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel