Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Post kan delas ut färre dagar

Postservicen till svenska hushåll kan förändras. Det räcker troligen att brev delas ut två eller tre gånger i veckan i stället för varje vardag, enligt en utredning som Post- och telestyrelsen (PTS) har gjort.

Den omfattande digitaliseringen i samhället har under lång tid gjort att färre vanliga brev behöver skickas ut. Under år 2018 minskade antalet brev med åtta procent jämfört med föregående år och det innebar omkring 183 miljoner färre brev, skriver Dagens Nyheter. Totalt skickades omkring 2 miljarder brev i Sverige 2018.

Dessutom har det under senare år skett en kraftig ökning av antalet människor som är anslutna till digitala brevlådor och får sin post den vägen i stället. I slutet av 2018 beräknades cirka 3 miljoner svenskar ha tillgång till digitala brevlådor – det var en ökning med 51 procent jämfört med året innan.

Statens postleverantör Postnord, som står för 77 procent av brevutdelningen i Sverige, har under de senaste åren ofta utsatts för hård kritik. PTS konstaterar dock att antalet klagomål egentligen har minskat, men att fler försändelser i genomsnitt renderar klagomål. Orsaken till klagomålen konstateras ofta kunna härledas till beställningar via e-handel.

– Här ser vi att branschen behöver bli bättre på att hjälpa och vägleda konsumenter som beställer varor via nätet. Det måste finnas goda möjligheter att få ersättning och hjälp om varor försvinner eller förstörs, säger Emma Maraschin, chef vid PTS enhet för postfrågor till Dagens Nyheter.

Inom några år kan posten komma att delas ut färre dagar per vecka.

– Behovet av femdagarsutdelning av brev är inte så stort längre. Våra undersökningar visar att behovet snarare är två till tre dagar i veckan, säger säger Emma Maraschin.

Förändringen kommer främst beröra boende i tätorter och det väntas generellt även bli färre Postnord-brevlådor utställda på offentliga platser och även färre ombud där det är möjligt att hämta ut paket som skickas med posten.