Centerpartisten Bruno Edgarsson, som är ordförande i stiftsfullmäktige i Växjö stift, tar i Smålänningen avstånd från Pride och säger att han inte kan förlika sig med hbtq.

Flera personer har i artiklar i Smålänningen tagit avstånd till Edgarssons åsikter, bland annat biskopen.

Under torsdagen skickade Jenny Herz som är en del av arrangörsgruppen bakom Älmhults Pride en särskild inbjudan till två av Svenska kyrkans representanter i Älmhults kommun, kyrkoherdarna Marcus Lejon och Magnus Hedin.

– Alla privatpersoner, organisationer, företag och föreningar är välkomna att delta men jag skickar en särskild inbjudan till dem eftersom jag vet att det finns många inom Svenska kyrkan som inte delar Edgarssons åsikter. Det är viktigt att de också får komma fram, och jag vill att de ska veta att de är välkomna, sa hon till Smålänningen.

Magnus Hedin, som är kyrkoherde i Virestad-Härlunda, tackade under dagen ja till inbjudan och kommer att gå med i Prideparaden den 2 juni.

– Jag instämmer i det som Anton Härder och även biskopen sagt i frågan. Det är så att vi får lov att ha olika åsikter, och jag delar inte hans (Bruno Edgarsson) åsikter alls, säger Hedin.

– Ja, är det två människor som älskar varandra så viger jag dem, jag ser inga problem i det.

Älmhults kyrkoherde Marcus Lejon vet i nuläget inte om han har möjlighet att delta i festligheterna.

– Men jag önskar arrangörerna allt gott och lycka till, låter han hälsa i ett mejl till Smålänningen.