Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Provtagning av covid-19 har tredubblats i länet

Artikel 484 av 484
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Under ett par veckors tid har antalet provtagningar för pågående coronainfektion tredubblats i regionen.

Under vecka 36 provtogs cirka 2 700 personer i Kronobergs län för coronainfektion, 43 av dessa var positiva. Det meddelar Region Kronoberg i en lägesrapport.

Det är i samband med skolstart och återgång till arbete efter semestrarna som efterfrågan för att testa sig för covid-19 har ökat. Så ser det ut i hela Sverige, även i Kronoberg.

Intresset för provtagning innebär också en ökad belastning på vårdcentraler och laboratorium.

– Det kan innebära längre svarstid för de som blivit provtagna. I väntan på provsvar måste man stanna hemma och minimera sina sociala kontakter, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

I torsdags skrev Smålänningen att ytterligare två personer i länet har avlidit i covid-19 sedan onsdagen. Dessa två dödsfall innebär att siffran över antalet avlidna i covid-19 i länet är uppe i 105.

I lägesrapporten, som kom från Region Kronoberg under fredagen, skriver man också att andelen smittade av covid-19 är fortsatt låg. I dagsläget är det tre patienter i länet som är inlagda på sjukhus på grund av covid-19, men ingen av dem är inlagda på IVA (intensivvårdsavdelning).

Konstaterade fall av covid-19 i länet är 1 480 personer.

Region Kronoberg har också börjat planera inför en kommande vaccination mot covid-19. En styrgrupp ska träffas för ett första möte i september med representanter från primärvård, smittskydd, regionservice, säkerhet, sjukhusvård och kommunikation.