– Det finns bara en, sa den före detta ärkebiskopen Anders Wejryd när han fick frågan om vem som skulle passa som expert vid påvens besök i Sverige.

Tillsammans med Karin Malmsten som är reporter och producent på Sveriges radio kommer han att sända direkt från påvebesöket i Lund som sker på måndag.

– Jag blev så klart jätteglad över att få frågan även om jag inte var helt säker på att jag skulle tacka ja, säger Christopher Meakin.

Meakins erfarenheter som ekumenikchef för Svenska kyrkan och hans kunskaper i engelska, svenska, spanska och franska är några av de saker som gör honom passande för uppdraget.

– Påven pratar ju spanska så det behövde ju vara någon som förstår det för att kunna kommentera. Men sen har han ju faktiskt träffat alla de personer som kommer hit tidigare och känner dem. Det är ju så klart en fördel, säger Karin Malmsten.

– Ja, jag hoppas kunna tillföra en del sakinfo om det ekumeniska relationen mellan kristna och katolska kyrkan. Men också lite roliga detaljer och anekdoter om personerna som är där, säger Christopher Meakin.

– Detta är en världshistorisk händelse för anledningen att påven kommer är att man kommer sluta ett slags samarbetsavtal mellan protestantiska och katolska kyrkan, säger Christopher Meakin.

Samarbetsavtalet är en del i en process som skall leda till försoningen och ökad förståelse mellan katoliker och protestanter.

– Anledningen att man är i Lund är att det Luttrerska världssamfundet bildades just i Lund, berättar Karin Malmsten.

Förutom Christopher Meakin och Karin Malmsten kommer kungaparet, statsministern Stefan Löfven, Sveriges 14 biskopar och upp emot 1000 journalister vara på plats.

Christopher Meakin har jobbat som kyrkoherde i Ljungby sedan i maj i år och känner att han börjar bli varm i kläderna. Men att vara radiokommentator är han inte riktigt lika van vid.

– Just nu är jag mest nervös för att jag har hörapparat och jag vet inte riktigt hur det kommer fungera med lurarna som jag ska ha när jag kommenterar gudstjänsten, säger han.