Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Kronoberg: Alla barn ska vaccineras mot allvarliga magsjukdomen

Från och med nu erbjuds alla barn i Kronoberg vaccin mot allvarliga magsjukdomen rotaviruset. – Rotavirus kan, om det vill sig illa, ge vätskebrist och kräva behandling med dropp och flera dagars sjukhusvård, säger Anna Bärtås, t f barnhälsovårdsöverläkare i Region Kronoberg.

Från och med 2 september ingår vaccinet mot det smittsamma rotaviruset i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Det innebär att barn i Kronoberg kommer att bli erbjudna vaccinet, uppger Region Kronoberg.

”Region Kronoberg har inväntat det gemensamma nationella beslutet kring vaccination mot rotavirusinfektion. Folkhälsomyndigheten har utrett om vaccinationen bör införas i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn, och kommit fram till att smittskyddslagens samtliga krav uppfylls”, skriver de i ett pressmeddelande på måndagen.

– En uppskattning är att hälften av de barn som vårdas på sjukhus med magsjuka har rotavirus. Rotavirus kan, om det vill sig illa, ge vätskebrist och kräva behandling med dropp och flera dagars sjukhusvård, säger Anna Bärtås, t f barnhälsovårdsöverläkare i Region Kronoberg i en kommentar.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan samhällets kostnader minska med 120 miljoner kronor per år när vaccinet erbjuds gratis.

Den första dosen ges vid sex veckors ålder och den andra vid tre månader.