- Nya ekonomiska resurser till regionen är nödvändiga, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) i ett pressmeddelande.

– Vi välkomnar naturligtvis att regeringen och samarbetspartierna skjutit till ytterligare 15 miljarder i generella statsbidrag till regioner och kommuner. Men detta räcker inte, så vi har nu skrivit till regeringen för att uppmärksamma dem på de konsekvenser pandemin har fått och kommer att få för vår region.

Av detta statsbidrag skulle 132 miljoner kronor komma Region Kronoberg till del och det, menar Regionen, täcker inte upp för de uteblivna skatteintäkterna, minskade intäkter för länstrafiken med mera.

Henrietta Serrate (S), regionstyrelsens andre vice ordförande, säger:

- 44 000 operationer har ställts in i Sverige och här i Kronoberg har mammografi och cellprov gått på halvfart. I kommunerna är situationen i äldreomsorgen otroligt ansträngd. För att komma till bukt med detta när pandemin är över behöver både regionen och kommunerna ökat stöd

- Vi vill föra en fortsatt nära dialog med regeringen och regionerna för att gemensamt finna lösningar på utmaningarna, säger Mikael Johansson.