Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen. Våga ompröva beslutet om slopad OB-ersättning

Sen 2018 har alla Region Kronobergs medarbetare haft 60 procent högre ersättning än vad som anges i kollektivavtal för arbete på kvällar, nätter och helger. Satsningens syfte och effekter har av många debatterats, det har nog inte undgått någon. Inte har heller har det nog undgått någon att det moderatledda styret i regionen, med instämmande av Sverigedemokraterna, i februari beslutade att inte förlänga satsningen för bland annat undersköterskor, skötare, servicepersonal och kökspersonal. Beslutet träder i kraft nu på tisdag, 31 mars.

Socialdemokraternas förslag om att satsningen ska gälla alla och dessutom göras permanent vann inte gehör varken på personalutskottet 5 februari eller i ärendet om tilläggsbudget 2020 på regionfullmäktige 26 februari. Vår förhoppning är nu att de styrande partierna i regionen är beredda att ompröva beslutet att inte förlänga satsningen på höjd ersättning för arbete på obekväma tider för ovan nämnda medarbetare, detta med hänvisning till rådande läge.

Vi befinner oss i en oerhört svår tid som vi bara kan ta oss ur tillsammans. Region Kronoberg kommer behöva alla medarbetare vi har och fler därtill, och våra medarbetare behöver känna sig uppskattade – inte bara i gester som applåder eller hyllningsinlägg på sociala medier utan faktiskt också i lönekuvertet. Allas obekväma arbetstid är lika viktig och därför ska satsningen gälla alla. Det tyckte vi innan coronapandemin och det tycker vi fortfarande. Vi socialdemokrater kommer inte ändra oss men vi hoppas att de styrande politiska partierna i Region Kronoberg gör det och vågar ompröva beslutet.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel