Efter beskedet för några veckor sedan att det skulle bli extraval i mars, lade Växjörevyn in ett nytt nummer som handlade om att en internationell hjälpstyrka med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i spetsen, skulle rycka ut för att styra upp oredan i Sverige.

– Det inslaget är kvar, men vi tvingades skriva om det, berättar Staffan Bjerstedt, Växjörevyns egen textförfattare. Numret fungerar fortfarande och har snarast fått ännu mer aktualitet.

– Vi var också tvungna att ändra i ett par sångtexter. Några stackars skådisar har nu ett par dagar på sig att försöka lära sig en ny text.

Växjörevyn har premiär på nyårsafton på Växjö teater och spelas sedan hela januari. Vanligtvis brukar Staffan leverera texterna till revyn i oktober för att ensemblen ska ha god tid på sig att repetera in dem.

– Det är mycket ovanligt att ändra i ett nummer så här sent, säger Staffan Bjerstedt. Samtidigt är det kul att vi kan vara så här rykande aktuella.

Artistparodier

I övrigt är Växjörevyn en spegling av vad som hänt i Sverige under 2014. Temat är, som framgår av titeln, tramp i klaveret och mot den bakgrunden kommer sommarens ubåtsjakt att uppmärksammas, liksom en del artister. Carola, Orup och Jerry Williams är artistnamn som ingår i en kavalkad, där de blir parodierade.

En återkommande figur i revyn är Teaterspöket, som vanligt gestaltat av revydirektören själv, Nils Åkesson. Han återkommer varje år med nya, aktuella funderingar.

Växjörevyn har hållit på sedan tidigt 90-tal, och lika länge har Staffan Bjerstedt levererat texter till uppsättningarna. Sedan flera år bor han i Västerås, där han är insändarredaktör på VLT, den dominerande tidningen på orten.

– På ett sådant jobb är man med i nyhetspulsen och får inspiration till revytexter, säger Staffan Bjerstedt.