Nytt och gammalt.

Totalrenoverat och näst intill skrot.

Fyra hjul eller två hjul.

Allt fick plats när Riksettanrallyt kom till Ljungby.

– Jag är så imponerad av samarbetsviljan som finns här i Ljungby. Alla ställer upp och det har varit en väldigt bra nivå, säger dagens konferencier Tina Thörner, känd från rallyscenen då hon skördat stora framgångar som kartläsare.

Vid dagens slut överraskades hon med priset till "Världens bästa konferencier" av Linda Edlund, näringslivsutvecklare på kommunen.

– Det är ju ett hela unikt pris, ingen annan har ett sådan här. Det var verkligen en rolig grej.

Linda Edlund, eller "spindelkvinnan" som Tina beskriver henne, var oerhört nöjd med dagen.

– Det blev verkligen den folkfest vi hoppats på och jag vill verkligen tacka Ljungbyfolket, även Ljungby fordonshistoriska klubb och alla restauranger och butiker som höll öppet. Vi vill ha ett levande centrum och det var det verkligen.

1 100 bilar och över 2 500 besökare kom till Ljungby centrum den här solglada dagen.

– Det var många timmars jobb som låg bakom arrangemanget och jag måste verkligen beröma lite internt. Vi är väldigt nöjda med dagen.

Centrums uteserveringar var välbesökta, men det var också populärt att slå upp ett picnicbord under ett träd. Sommarstämningen i Ljungby var på topp. Överallt med läckra bilar i sikte.

På torget stod en Dodge Brothers från 1931 – med en övningskörningsskylt i bakfönstret.

– Han ska ju lära sig köra i en riktig bil, skojade ägaren Lars Johansson från Hestra som var på plats med fru Lena och den övningskörande sonen Fredrik.

– Som en traktor, säger Fredrik.

Familjen har stuga i Sunnaryd vid Bolmen, där brukar bilen rulla.

– Tidigt 60–tal fick en kompis till mig nys om bilen men han fick inte köpa den förrän 20 år senare. För tio år sedan köpte jag den och har totalrenoverat den sen sex år tillbaka. Det är en rak sexa, 3.6 liter med knappt 70 hästkrafter. Det kan gå i 120 kilometer i timmen men så fort kör jag inte, 70–80 är lagom, berättar Lars.

– Den går som en klocka.

På scenen spelade Edward and the Hayriders country– och rockmusik från 50– och 60–tal. Det var modevisning med bilar och kläder från samma årtionde, från 20–tal till 70–tal. För barnen fanns det hoppborg och ansiktsmålning, de fick till och med chansen att träffa Spindelmannen och Elsa från Frost.

Ljungby centrum levde i allra högsta grad och väldigt mycket hanns med på få timmar.

Som alltid avslutades dagen med prisutdelning för de olika tävlingsklasserna – bästa fyrhjuliga fordon, bästa tvåhjuliga fordon, bästa tidstypska fordon och bästa yrkesfordon. Även Ljungby fordonshistoriska klubb delade ut ett pris till sin favorit.

Riksettanrallyt 2017 är över. Det blev en stor succé.