Vad övervikt beror på från början är svårt att svara på men i Rolands fall började det med att han efter militärtjänsten helt enkelt inte hade tiden att motionera när han pluggade. En hel del skräpmat erkänner han också att det blev.

– Det handlar väl också om vilka gener vi bär på och även vilken karaktär vi har. Jag har varit en jojo-bantare som så många andra. Men efter att ha gått ner tio-tjugo kilo så har jag inom kort tid gått upp dem igen. För varje sådan period så väger man lite till och en dag står vågen på siffran 140 kilo.

Så fick Roland ett diskbråck som förlamade hans ben, han opererades och blev bättre men inte helt bra.

Efter ett år var han fortfarande svag i benen och hade dessutom fått diabetes av övervikten. Det var då han bestämde sig.

– För mig har det fungerat oerhört bra, min diabetes försvann direkt och psykiskt har jag bara mått bättre än tidigare. Det händer att de som gör operationen blir deprimerade. Det kan bero på många saker, kanske blir förändringen en stor bit att hantera och ta in. Ibland är det nog också så att en del människor tror att alla deras bekymmer beror på deras övervikt och när den väl är borta så kommer allt att bli bra.

– Det kanske visar sig att det inte bara var övervikten som gjorde att de mådde dåligt och det kan ställa till mycket i tankarna när de kanske får mer att ta tag i, säger Roland.

Roland berättar att en operation alltid är en operation men ser inte denna operation som mer riskfylld än någon annan. Han menar också att en patient kontrolleras noga innan det bestäms om ingreppet ska göras eller inte.

Samtidigt som en utebliven operation kan riskera livet på en patient, då den är sjuk på grund av sin övervikt.

Frågan till Roland är om han själv skulle rekommendera operation och på det svarar han utan att tveka ja.

– Jag själv fick ett helt nytt liv och har varit förskonad från problem. Jag har inte ens behövt göra någon efteroperation med överflödigt skinn. De som opereras får ofta skinn över när de sedan tappar så mycket i vikt och får hjälp med att avlägsna det.