Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill ha pensionärsrabatt på bussar och tåg

Ge pensionärerna samma rabatt för periodkort och biljetter i kollektivtrafiken som studenter, barn och unga. Det föreslår Socialdemokraterna i Region Kronoberg i en motion.

Förslaget från S i Kronoberg är förvisso inte nytt, utan fanns med i partiets budgetförslag för 2020.

Vid omröstningen i regionfullmäktige i början av sommaren blev det dock Alliansens budgetförslag som vann, varför S nu väljer att istället föra fram förslaget i en motion, med Henrietta Serrate (S), som är andra vice ordförande i regionstyrelsen och Robert Olesen (S) som avsändare.

Samma som för unga

Förslaget går ut på att pensionärerna får 25 procents rabatt på ordinarie pris när de köper månadskort och 40 procents rabatt då de köper en enkelbiljett.

Det skulle då bli samma pris för pensionärer som det redan i dag är för studenter, barn och unga.

Rabatten ska enligt förslaget gälla för de som har fyllt 65 år och har Pensionsmyndighetens ”Pensionärsintyg”, samt de som har ”Intyg för förmånstagare” från Försäkringskassan.

”Det innebär att även den som har sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning omfattas av förslaget”, klargör man.

Resa mer ofta

Nuvarande system med Reskassa kommer att upphöra nästa år, berättar Henrietta Serrate och Robert Olesen. Socialdemokraterna vill dock att det även efter det ska vara möjligt att använda kort som man själv laddar med pengar - och då skulle det rabatterade priset även kunna läggas in på dessa.

Med en satsning på rabatterade priser för pensionärerna tror S att man både kan få fler att börja åka buss och tåg och få de som redan reser kollektivt att göra det än mera frekvent.

Det i sin tur skulle leda till att Länstrafikens intäkter ökar, menar man.