Till Andra chansen kommer de högpoängare som inte gått vidare direkt till final i tidigare tävlingar. Bland annat skickades den förhandstippade Loreen till Andra chansen.

Till skillnad från de tidigare tävlingarna går de tävlande i Andra chansen ronder mot varandra – och vinnarna ur de fyra duellerna går sedan vidare till att tävla i Melodifestivalens final.

Bandet FO&O gick med låten "Gotta Thing About You" vinnande ur första duellen, vilket innebar att De Vet Du och låten "Road Trip" åkte ur tävlingen.

Andra duellen inleddes av Axel Schylström, "När ingen ser", som mötte Lisa Ajax och låten "I Don’t Give A". Ajax låt har kritiserats för att den innehåller det engelska ordet "fuck", ett ord som inte får användas i den internationella Eurovision Song Contest. Det hindrade dock inte svenska folket från att rösta Ajax vidare, och "I don't give a" var den vinnande låten i duell två.

Boris René och "Her Kiss" öppnade – och vann – duell tre. Det Mellodebuterande bandet Dismissed och låten "Hearts Align" fick därmed avsluta sin Melodifestivalresa.

Sist ut var Anton Hagman och "Kiss You Goodbye" som fick möta den tidigare Eurovisionvinnaren Loreen och låten "Statements" i den fjärde duellen. Men trots tidigare vinst i Eurovision Song Contest snubblade Loreen på målsnöret i Andra chansen, och Anton Hagman vann den fjärde duellen.

Det innebär att FO&O, Lisa Ajax, Boris René och Anton Hagman skickas till finalen.

Mellanakten stod de hyllade artisterna Linda Pira och Dani M för.