”Vi har lurat dig i årtionden. En gång om året. Och det har varit helt i sin ordning, till och med riktigt roligt - om vi har lyckats. Men i år väljer vi att låta bli. I år väljer vi trovärdighet framför falska nyheter varje dag på året.”

Så inledde Hallpressens ansvarige utgivare Marie Johansson Flyckt med ett aprilskämt. Något som länge varit en tradition i Mediesverige.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

”Sista tråkmånsen är inte född än! Klart att man skall luras lite, välj skämten med omsorg bara.”, skrev en läsare på Facebook.

”Tramsigare än tramsigt! Man blir bara trött ! ”, uttryckte en annan.

Men det fanns många som tvärtom uttryckte sin tacksamhet över .

”Tycker detta är ett mycket klokt beslut. Vi har mer än nog av påhittade nyheter i våra flöden på sociala media året om. ”, menade en läsare.

”Viktig debatt och bra ställningstagande från er”, hälsade en annan.

”Jag är själv mycket oroad över utvecklingen med allt fler falska nyheter. Jag håller sååå mycket med dig om det du skriver. Vill bara säga TACK TACK TACK!”, skrev ytterligare en.

Flera medier förutom Hallpressen avstod i år från aprilskämt, däribland Smålandsposten, Dalarnas Tidningar och Västerbottens-Kuriren. Andra, såsom Sydsvenskan, Katrineholms-Kuriren och Gäfle Dagblad, stod fast vid traditionen.

Det gäller att vara extremt tydlig med vad det är man har gjort, så att det inte ligger kvar och skvalpar därute. Att utveckla publiceringen, berätta om själva skämtet och också tydligt markera det i exempelvis ingressen, kommenterade Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad till TT inför första april.

Marie Johansson Flyckt är även i efterhand nöjd med Hallpressens beslut.

Det är ett beslut som är lätt att stå för, det känns helt rätt att ha gjort det här som en manifestation mot falska nyheter. Det är också roligt att det väckt mycket reaktioner, för varje person som reagerar är det någon som har tänkt till.

Innebär det här att Hallpressen slutat med aprilskämt för gott?

Det finns det ingenting som säger, i år hade vi inget. Vi får väl se hur världen ser ut nästa år, säger Marie Johansson Flyckt.