Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagt om årets Augustnomineringar – här hittar du recensionerna

Under året året som har gått har kulturredaktionen recenserat många av de nominerade titlarna. Här hittar du några av texterna:

En ren bisak

Ulla Strängberg om Lotte Möllers "Bin och människor":

"Jag blir riktigt upplyft av att läsa Lotte Möllers ljuvliga bok, som dessutom är rikt dekorerad med vackra illustrationer. Tänk att bina var föremål för många medeltida konstnärers intresse! Och tänk så mycket biodlarmodet har förändrats under årens lopp från den vackra, slöjförsedda hatten och capen till en komplett skyddsutrustning som påminner om månfararna."

Läs hela recensionen här.

Ett evangelium om en ål

Ulla Strängberg om Patrik Svenssons "Ålevangeliet":

"Det mesta ryms inom den här bokens pärmar. Ålen blir en katalysator för resonemang om politik och kultur. Allt lägger den sig i, ålen, fakta och känslor om vartannat.

Ålen fortsätter att förbrylla och fascinera. Men hur mycket kan man egentligen veta om en ål?"

Läs hela recensionen här:

Nya biografi ger inblick i Lagerlöfs liv

Björn Kohlström om Anna-Karin Palms "Jag vill sätta världen i rörelse":

"Utan att utnyttja onödiga spekulationer lyckas Palm skriva på ett medryckande sätt. Hon undviker tvärsäkerheten, och skriver i stället varsamt men inte för vördnadsfullt. Även om hon ofta betonar mänskligheten och medlidandet hos Lagerlöf blir det ingen hagiografi. Det nyttiga och viktiga med Selma Lagerlöf är den förståelse hon visar inför det som är avvikande. Hon äger en blick som inte dömer."

Läs hela recensionen här:

Sem-Sandberg studerar människans mörker

Ulla Strängberg om Steve Sem-Sandbergs "W.":

"Är det synd om W.? Sem-Sandberg målar en komplex karaktär, full av motsägelser. Han är främst en överlevare som hankar sig fram och, som av en slump hamnar i tillspetsade situationer. Han är en sådan som följer med dit vinden bär honom, som kan stumt åse hur kavalleristen sjunker till botten i floden med en häst som färgats röd av blod; som bevittnar hur majoren sticker ut ögonen på byprästen som försökt gömma spannmål i kyrkan."

Läs hela recensionen här:

En viktig berättelse som ger hopp

Josefin Jansson om Sara Olaussons "Jordgubbsbarnen":

"Jag grät när jag läste, men inte bara för att det är en sorglig och viktig historia utan också för att det underbara i livet skildras så väl: gemenskap, humor och hopp!"

Läs mer om boken bland boktipsen för barn som du hittar här:

Fascinerande biografi om dynamitkungen Nobel

Ulla Strängberg om Ingrid Carlbergs "Nobel":

"Ingrid Carlbergs omfattande (573 sidor) biografi, med sitt rika bildmaterial, är ett storslaget arbete, som ger lika mycket inblick i artonhundratalets sociala, politiska och kulturella utveckling som den porträtterar den gåtfulle Alfred Nobel. Möjligen blir den ibland alltför utsvävande i sin iver att redogöra för allt som kom i Nobels väg. Men den är oavbrutet intressant och välskriven, som alltid när den undersökande journalisten och ”detektiven” Ingrid Carlberg är i farten."

Läs hela recensionen här: