Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhälle. Stort söktryck till vårdutbildningar

De senaste veckorna har över hundra kronobergare anmält sitt intresse att hjälpa till i vården med anledning av rådande pandemi. Det är såklart väldigt glädjande, vi behöver alla medarbetare vi har och fler därtill. Jag hoppas att intresset för att arbeta i vården håller i sig och nu finns faktiskt siffror som tyder på de.

Att välfärden i allmänhet och vården i synnerhet behöver fler medarbetare är inte ett nytt faktum. Så har det varit länge och så kommer det att förbli framöver om vi får tro prognoserna – tiotusentals eller till och med hundratusentals nya medarbetare behövs om vi ska klara av att leverera en ordentlig välfärd till alla landets invånare. Undersköterskor, lärare, sjuksköterskor och medicinska sekreterare är bara några exempel på yrken där det är brist på kollegor både idag och framöver.

Själv är jag lärare när jag inte är regionråd och har precis som många andra funderat över hur jag kan hjälpa till. Skulle det behövas framöver, exempelvis på grund av hög sjukfrånvaro, är jag självklart fullt beredd att hoppa in och undervisa. Tills dess ligger mitt fokus på att tillsammans med övriga partier i regionen fatta beslut och ta politiskt ansvar för att Kronoberg som region ska ta sig igenom coronapandemin så bra som möjligt.

En viktig del i det är inte bara att fatta beslut som får effekt här och nu, utan även att komma med skarpa förslag för vad vi kan göra långsiktigt för att fler ska vilja arbeta i välfärden. Bra arbetsmarknad, trygg anställning, härliga kollegor och givande möten med andra människor varje dag räcker bara ’så’ långt. Den arbetsmiljö och de arbetsvillkor som idag råder inom många välfärdsyrken är något jag och andra politiker i regioner, kommuner och nationellt måste göra mer för att förändra till det bättre om vi ska lyckas nå målet om fler medarbetare i välfärden. Men en av de viktigaste pusselbitarna i att förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkoren är faktiskt att fler behöver arbeta i välfärden.

15 april var sista dagen att skicka in ansökan till flera välfärdsutbildningar som startar i höst. Nu har delar av sökstatistiken presenterats och den är mycket glädjande. Antalet ansökningar till sjuksköterskeprogrammet ökade med hela 34 procent, tätt följt av 26 procent ökning för läkarprogrammet och 22 procent ökning för utbildning till biomedicinsk analytiker.

Vi behöver verkligen bli fler som arbetar i och för en stark välfärd. Till alla er som sökt: stort tack och lycka till! Jag ska göra mitt allra bästa för att arbetsmiljö och arbetsvillkor för dig och dina framtida kollegor ska förbättras.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen i Kronoberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel