Sarah Delshad är uppvuxen i Gävle och bor numera i Stockholm, men hon härstammar från irakiska Kurdistan.

Hon är muslim och feminist och Internationella Kvinnodagen den 8 mars är en viktig dag för henne.

– Det är en jätteviktig dag, men egentligen borde man fira Internationella kvinnodagen varje dag, tycker hon.

Sarah Delshad har känt länge att den muslimska kvinnan knappt får något utrymme alls i media i Sverige. För några år sedan drog hon därför igång Muslimska feminister, en idéplattform för självorganisation som börjat som en sluten grupp på Facebook.

Sarah Delshad är en flitig debattör och föredragshållare inom det här området, hon har bland annat varit i Jönköping och föreläst.

Hon välkomnar varje initiativ av media att lyfta fram muslimska och slöjbärande kvinnor som inte upplever sig vara förtryckta.

– Jag är ju inte den enda muslimska kvinnan som inte upplever mig vara förtryckt. Det här är en mångfacetterad och väldigt bred grupp precis som alla andra grupper i samhället, förklarar Sarah Delshad och fortsätter:

– Religionsdebatten är otroligt viktig, men samtidigt är det risk att muslimska kvinnor blir slagträn i den debatten. Ofta ges en otroligt entydig bild av den muslimska kvinnan i media. Man pratar över huvudet på henne och spär på bilden av att den beslöjade muslimska kvinnan är passiv.

Sarah Delshad själv bär inte slöja, och hon har aldrig gjort det heller.

– Det är inget jag har tänkt på, jag tycker inte att det är intressant om man har slöja eller inte som muslim. Jag kan inte förstå fascinationen över en tygbit, anser hon.

Men alla muslimska kvinnor som bär slöja gör det inte av fri vilja.

Flera muslimska kvinnliga debattörer i Sverige har de senaste åren gått ut i media och berättat om kvinnor i förorterna som tvingas att ha slöja på sig.

– Det finns kvinnor som lever under mindre gynnsamma förhållanden, men för mig som muslim och kvinna så känner jag att jag inte kan ta alla kamper.

– Samtidigt är det så att man bestraffar slöjbärande kvinnor hårt. Jag träffar ganska många kvinnor som utsätts för härskartekniker och verbalt och fysiskt våld för att de har slöja, säger Sarah Delshad.