Har du haft en dröm? Jag menar - en sån där dröm som egentligen inte spelar så stor roll för någon annan. Som inte är livsviktig, inte avgörande för kretsloppet och inte bidrar till att skapa fred på jorden. Men ändå en dröm som är betydelsefull för dig i ditt liv och din vardag?

 

JAG HAR LÄNGE drömt om att ha ett citronträd. Och nu har jag ett! Det står i en medelhavsgrön kruka i glasaltanen. En kruka av märket Gustavsberg, som min farmor hade en gång.

Man skulle kunna jämföra denna dröm med att uppnå ett mål. Gillar man trädgård är det lätt att ”gapa efter mycket och mista hela stycket” som ordspråket säger. Jag menar, man vill gärna förverkliga alla fantastiska idéer man har direkt. Allt på en sommar med resultatet att många i stället lägger spaden och krattan på hyllan och börjar tycka att det där med trädgård, det är mest jobb.

 

NEJ - DET GÄLLER att sätta upp mål för sin trädgård, precis som i resten av livet. Den här våren bygger vi en altan, till hösten planterar vi tujahäcken, i vår ska vi skapa en ny rabatt, nästa sommar ska vi satsa på fruktträd.

Delar man upp skapandet och arbetet i delmål så blir det mycket roligare, för då är chansen större att man når ända fram. Och det är väl det vi alla vill och strävar efter här i livet. Att nå fram. Till våra personliga mål och drömmar.

 

LJUNGBYKONSTNÄREN SVEN LJUNGBERG var inte bara konstnär, utan även odlare av grönsaker. Han beskriver med egna ord i boken ”Ett år i målarens trädgård”, hur han resonerade när han jobbade och slet och njöt bland sina blommor och odlingar:

 

”Som synes har en odlare många fiender att kämpa emot. Varför håller han då på och ger inte upp för dessa otyg till gnagare, tistlar, sniglar av alla de slag, insekter, torka eller för mycket regn, frost i juni på potatisen, som försenar nypotatisen, och nu rådjur. Ja, säg dä. Logiskt sett kanske man borde ge upp. Men ändå, har man satt och sått vill man ju se det komma upp, och när det sen kommit upp vill man ju se det växa och frodas. Man vakar över det dagligen och stundligen, och det i sig ger en mening i tillvarons mysterium.”

”Hur det nu än blir får man till slut lön för mödan, tillfredsställelsen till exempel att kunna gå ut på sin lilla domän och plocka brysselkål, palsternackor, rödbetor, kålrötter och lök.”

 

AHA, TÄNKTE JAG när jag läste dessa rader. Det är ju precis så jag känner. Det är ju därför jag gillar trädgård. Nu kan jag använda den kände konstnärens ord när jag ska förklara för folk varför jag tillbringar så mycket tid där ute i det som vissa tycker är fruktansvärt tråkigt, för de tror att det enbart handlar om att rensa ogräs.

 

DET GÄLLER ATT nå mål efter mål och det är resan dit som är tjusningen.

Ibland misslyckas man, men ibland lyckas man och då är lyckan total.

Så ge inte upp! Ta en sak i taget.