I över tio år har han med Jönköping som utgångspunkt arbetat i det egna bolaget Lyckofigur. Håller i Quiz på Karlssons, Bishops och O´Learys, kör julshower, företagsgig och tillbringar sommaren på Böda Sand på Öland medan ett annat team underhåller i Leksand.

Jag har alltid varit intresserad av musik och teater. Pappa var visserligen dansbandstrummis men i övrigt vet jag inte var det kommer i från, säger Daniel.

I lilla Lagan strax utanför Ljungby där han växte upp fanns inte heller någon mylla att växa i. Men drömmarna fanns kvar och efter tvåan på gymnasiet blev Daniel utbytesstudent och gick på High School i USA – helt inriktad på att ge dem en chans.

Jag hamnade i en med amerikanska mått ganska liten ort, en och en halv timma från New York. Med fler elever på skolan än invånare än i hela Lagan.

Amerikansk litteratur och historia var tillsammans med engelska obligatoriska ämnen för en utbytesstudent från Sverige. I övrigt fick han välja fritt och kom snabbt bra överens med lärarna och lyckades varje dag få tre lektioner teater och två musik.

Det året kändes lite som en film, när man tog den gula bussen till skolan. Väl där kunde jag som svensk hänga med lite olika gäng. Både esteterna och idrottskillarna som annars lever i vitt skilda världar, säger Daniel som tack vare sin längd och sina tidigare idrottserfarenheter från Lagan kom med i både volleybolls- och fotbollslaget.

Ett år går dock ganska snabbt, även då man är ung, och snart var Daniel tillbaka i Sverige där tredje gymnasieåret väntade. Han, som gick humanistisk linje, tentade av engelskan men också naturkunskapen och den allmänna språkkunskapen. Det innebar mer fritid och den ägnandes åt att träna på gitarren och att sjunga.

På den tiden började det bli stort med trubadurer. Nästan varje liten krog hade en och Lagan var tidigt ute. Jag också. Med gitarren och 56 låtar. Då hann jag precis spela alla under en kväll. Blev kvällen för lång fick jag spela några två gånger.

Efter studenten drog han med gitarren på ryggen till England. Sov de första dagarna på golvet på biblioteket i Svenska kyrkan och ringde en gång i veckan hem och rapporterade läget.

Målet var att få se så mycket teater som möjligt och få lyssna på livemusik, säger Daniel som redan som 19-åring tyckte att det var lika intressant att få se andra på scen som att få stå där själv.

Hemma från England var det groende fröet sått. Han sökte och kom in på Wendelsbergs folkhögskola utanför Göteborg. Gick teaterinriktningen under tre veckor innan han kände att han inte hade särskilt mycket gemensamt med de andra.

Det var väldigt stereotypt med svarta kläder och mycket ångest och jag kände väldigt starkt att jag inte alls passade in. Musikallinjen verkade mycket roligare. Jag hade tur och fick byta, säger Daniel som efter ett år fortsatte genom att inrikta sig på regi och den mer analytiska delen av en föreställning.

Han märkte också att han mer och mer intresserade sig för mer lättsmält underhållning och släppte tanken på att försöka bli en seriös skådespelare. Istället blev det ett showteam som sommaren 1996 underhåll semesterfirare på Rhodos. Daniel kom till ett bra gäng där många hade jobbat flera säsonger tidigare och såg och lärde.

Ganska snart började jag titta analytiskt även på showerna. Gick det inte klippa lite i musiken för att göra det effektivare? Arrangera om i musiken och hitta andra infallsvinklar? Ingen lyssnade så klart men jag fortsatte att tänka i de banorna.

Året därpå var han tillbaka. I ett nytt företag, inte riktigt lika stort och styrt från Stockholm. Daniel fortsatte att tycka och tänka och kunde nu vara med och påverka.

Hemma i Sverige igen efter den andra sommaren kände jag att ville hitta ett sammanhang där jag faktiskt hade möjlighet att styra mer. Jag halkade in i krogshowssvängen på ett bananskal men också i revyvärlden. I Västerhaninge behövdes en regissör och jag fick helt oprövat jobbet, säger han.

Under fem år var Daniel engagerad i revyer i Värnamo, Falköping, Tidaholm och Västerhaninge. Skrev nummer, regisserade (något år tre samtidigt vilket kunde bli oerhört förvirrande) och stod till och med på scen i vissa av dem.

Så höll det på tills han, mättad på revy, fick erbjudandet han velat ha i många år – att bli ansvarig för showproduktionerna för en hotellkedja i Medelhavsregionen.

Det blev vändpunkten. När jag kom hem efter det uppdraget kände jag att det skulle gå att göra något liknande också i Sverige.

Att det blev i Jönköping var en slump. Han och flickvännen Sara träffades utomlands och ingen av dem hade någon egen bostad i Sverige men här fanns en god vän med lägenhet som stod ledig.

Här föddes också tanken på en lokal krogshow. Det var fotbolls-EM den sommaren. På väg in mot stan gick jag förbi Humor Bar & Kök i hörnet Fabriksgatan-Brunnsgatan. Trots att det var fredag kväll var det ganska tomt.

Daniel gick in med storslaget självförtroende, delade med sig av sina funderingar och en månad senare körde man i gång. Under två år, fram till maj 2006, var det show varje fredag och lördag. Daniel och Sara var alltid med, sedan fyllde de på med showartister de lärt känna under åren utomlands.

Allt har dock sin tid. Lyckofigur, som man nu kallade sig, hade börjat få så många företagsförfrågningar att man, trots att det alltid var mycket folk på Humor, vågade chansa.

Nästan omedelbart inledde vi samarbeten med Stora Hotellet och Hooks herrgård. Det skapade ekonomi att kunna utveckla showerna och Lyckofigur ännu mer.

I dag kan Daniel leva på sitt företag fullt ut. I år har man julshower på tre olika ställen med olika konstellationer, Daniel fortsätter köra quiz, till våren fortsätter företagsgiggen och till sommaren väntar en ny säsong på campingplatserna. Det flyter på bra och han kan till och med unna sig lite julledighet.

Släppa Lyckofigur kan jag nog inte göra helt och hållet. Det är för roligt för att kunna sluta. Att stå på scen ger fortfarande en kick och det är underbart att träffa människor som återkommer på mina quiz år ut och år in.