Åtta riksdagspolitiker debatterade i fredags miljö, skola och integration inför Sunnerbogymnasiets elever. Frågorna som ställdes till politikerna hade eleverna själva tagit fram, och debatten varvades med raka ja och nej frågor.

Efter debatten fick eleverna svara på två frågor genom ett mentometerverktyg, den första frågan handlade om de hade bestämt sig för att rösta, och den andra om vilket parti de skulle röstat på om det var val i dag.

Mattis Karlsson (SD) blev positivt överraskad tog en bild av valresultatet, men hans inställning delades inte av övriga politiker som deltog i debatten.

Att så många som 46 procent skulle kunna tänka sig att rösta på SD chockade flera av de andra politikerna. Men om resultatet verkligen återspeglar elevernas åsikter, eller om det röstades på SD för att chockera eller eftersom Mattias Karlsson som deltog i debatten för SD är en kändis är oklart.

Resultatet av de röster som eleverna gav via sina mobiltelefoner visades också i realtid på storbild i aulan, och en teori om resultatet är att en del elever rycktes med när de såg SD:s stapel växa.

Resultatet rimmar dessutom inte med den andra frågan som eleverna svarade på, om de bestämt sig för vad de ska rösta på.

Eftersom ungefär en tredjedel av eleverna svarade att de inte bestämt sig ännu, är stödet för SD troligtvis lägre än 46 procent bland de röstberättigade på Sunnerbogymnasiet.

Här var det ungefär en tredjedel av eleverna som svarade att de inte hade bestämt sig vad de ska rösta på. Knappt 45 procent av eleverna svarade att de hade bestämt sig innan fredagens debatt och cirka nio procent bestämde sig under debatten eller ändrade sig under debatten.

Debatten är en del i demokratiberedningens arbete för att höja valdeltagandet i kommunen.

Relaterat till artikeln