Aftonbladet och Expressen rapporterar båda om att du kan du få syn på en supermåne på tisdagseftermiddagen. Ett fenomen som betyder att månen är närmare jorden än någonsin i år. Månen kommer då upplevas både större och ljusare.

I slutet av januari kunde vi senast se ett liknade fenomen, superblodmånen. Även i juli 2018 såg vi den blodröda månen lysa upp himlen. Det sker när jorden är placerad exakt mitt mellan solen och månen och jorden skuggar månen, samtidigt som det är fullmåne.

Under tisdagseftermiddagen är det dags för supermånen att visa upp sig. Ett himlafenomen som uppstår när jorden och månen är som närmast varandra i sina omloppsbanor, samtidigt som det är fullmåne. Avståndet mellan de två himlakropparna är då 356 846 kilometer.

Den 6 december 2052 kan man få en ytterligare snäppet större upplevelse av supermånen. Då är det fullmåne och avståndet mellan jorden och månen är det minsta på hela tjugohundratalet. Då endast 356 426 kilometer mellan himlakropparna.

Det riktiga namnet för supermånen är: perigeum-syzygy, något som astrologen Richard Nolle myntade för lite drygt 30 år sedan.