Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp för lönedumpning i coronakrisens spår

Liv Beckström fastslog i en ledare på Dagens arena den 29 mars att det med rådande läge inte går att ”ställa krav på låglönesatsningar när ena delen av arbetsmarknaden dignar av krav och den andra permitteras på grund av brustna leveranskedjor och efterfrågebrist.” Men visst går det, om än i andra ordalag. Fråga bara Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö.

”Sveriges gränser är stängda för arbetskraftsinvandrare. Få granplantor blir planterade och få jordgubbar plockade. Men då kan bidragstagare från Växjö bli en liten del av lösningen.” Så inleddes en artikel om kommunalrådets senaste idé i Smålandsposten 22 april.

I rådande läge tas många välmenande initiativ men man måste ha klart för sig att vissa initiativ faktiskt kan ha en baktanke. Precis som alltid måste man alltså även i kristider läsa mellan raderna. I det här fallet måste man också vara på det klara med varför det är svårt att hitta arbetskraft till dessa arbeten. Svaret lyfts i artikeln: låg lön och dåliga villkor. Inga kollektivavtal. I många fall lägre timpenning än vad A-kassan ger. Villkoren är så dåliga att arbetskraften måste tas från andra länder, det är så det går runt år efter år.

Vi vill vara väldigt tydliga: alla som kan jobba ska jobba. Men det betyder inte att vi samtidigt måste acceptera de usla villkor som råder på delar av arbetsmarknaden, bland annat inom delar av det som kallas ”den gröna näringen”. Istället för att bekräfta dåliga arbetsvillkor med skattebetalarnas pengar, som kommunalrådet Oliver Rosengrens (M) förslag faktiskt innebär, bör vi såklart ta strid för att förbättra dem. Det gäller både för skogsplanterare och jordgubbsplockare.

Även i kristid måste den svenska modellen värnas. Att bortse från den för att få till snabba lösningar, oavsett hur liten del av totallösningen de är, kan få allvarliga konsekvenser på sikt. För hur lång tid tar det innan moderaterna på allvar igen öppnar upp diskussionerna om att sänkta löner ger fler jobb? Och då är det inte bara de med försörjningsstöd i Växjö som ligger risigt till utan faktiskt arbetstagare i hela landet.

Med anledning av rådande läge har statsministern deklarerat att midsommar kommer bli annorlunda i år. Om inte arbetsgivarna levererar bättre villkor kanske just avsaknaden av jordgubbar på midsommarbordet blir en del av det som är annorlunda. En sak är säker: Jordgubbarna skulle smaka bättre med goda villkor, både i år och framöver.

Thomas Olsson, ordförande LO-distriktet Småland och Blekinge

Robert Olesen (S), fackligt-politiskt ansvarig S i Kronoberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel