Vid årsskiftet bytte Strålfors ägare till Postnord Fulfilment AB och i samband med det försvann tillgången till duschhanddukar. Huvudskyddsombudet på företaget skriver i sin anmälan att många anställda på företaget är missnöjda med att arbetsgivaren har tagit bort duschhanddukarna. Något som den tidigare ägaren Strålfors bistod med.

"Efter en dialog med företaget så påpekade jag att anställda har rätt till handdukar och torkanordningar enligt lag" skriver skyddsombudet i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren menar i sin tur att arbetet inte är svettdrivande eller smutsdrivande och att det är bara ett fåtal av medarbetarna som använder duscharna.

Om man behöver duschhandduk får man ta med sig det själv, svarade företaget.

Då bestämde sig huvudskyddsombudet för att göra en enkät i frågan. Den visade att 118 av 167 tillfrågade anser att de dagligen eller sporadiskt blir svettiga på jobbet.

Huvudskyddsombudet kräver nu genom Arbetsmiljöverket att duschhanddukarna ska komma tillbaka.

Sylvia Sundell, operativ chef för Postnord, vill inte kommentera anmälan men motiverar företagets beslut såhär:

– Företaget valde att plocka bort handdukarna då de användes mycket sporadiskt och dessutom bara fanns tillgängliga på vissa delar av bolaget. Vid avstämning med liknande verksamheter i koncernen framkom att de inte heller tillhandahåller handdukar med samma motivering som oss. Alla har förstås möjlighet att duscha efter arbetet, men får då ta med egen handduk hemifrån.