Smålänningen har tidigare berättat att det blir ett studentutspring trots coronapandemin på Sunnerbogymnasiet den 10 juni.

Detta är nu mer planerat i detalj och första klassen springer ut klockan 13.00 och sista klassen klockan 17.00.

– Vi har en halvtimmes mellanrum mellan klasserna för att inte anhöriga och studenter ska behöva trängas med varandra, säger rektor Jimmie Nilsson.

För de restriktioner som finns är att trängsel ska undvikas. Den så kallade 50-gränsen gäller inte för studentutspringet, då det inte räknas som en offentlig tillställning.

– Detta är något som polisen tagit ställning till om studentutspringet är att se som en offentlig tillställning och så är det alltså inte, säger Jimmie Nilsson.

Skolans område kommer att spärras av och det är endast fyra anhöriga per elev som får komma in. Dessa kommer sedan att få stå vid varsin av de 30 väl utplacerade pinnarna.

– Så det blir lätt att se om någon har för många personer vid sin pinne, säger Jimmie Nilsson.

Kommer ni ha vakter på plats för att se så detta fungerar?

– Det kommer finnas personal som hänvisar de anhöriga var de ska stå och hur de ska gå för att undvika trängsel. Jag tror att det här kommer att fungera, men det handlar ju om att alla tar sitt ansvar.

Dessutom kommer de anhöriga växelvis släppas in från Axel Rothsgatan och från Sunnerbohallen för att de inte ska mötas.

Jimmie Nilsson menar att det är hans ansvar att se till att trängsel inte uppstår i samband med studentutspringet inne på skolans område, men att det naturligtvis finns risk för folksamlingar utanför.

– Det är inte förbjudet att bilda en folksamling. Även om det inte är lämpligt så är det inget brott som begås.

Smålänningen kommer livesända utspringet för samtliga 11 klasser på webben med start strax innan 13.00.

Det kommer i sändningen även att bjudas på intervjuer med elever, anhöriga och skolpersonal samt vimmelbilder. Sändningen kommer att kräva en premium-prenumeration och kommer även att kunna ses i repris.

Läs mer om vårt premium-erbjudande här