Sommaren har hittills inneburit höga temperaturer överlag, och nu har SMHI utfärdat klass 1- och 2-varningar på flera ställen i landet. De som berörs mest av värmen är riskgrupper som gravida och äldre personer. Men i stort påverkar värmen oss alla.

– Det är områden som Östra Svealand, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Södermanland och Örebro, som vi har utfärdat en klass 2-varning på i nuläget, säger Jon Jörpeland som är meteorolog på SMHI.

I Kronobeg har det inte utfärdats någon specifik varning. Det innebär dock inte att temperaturerna inte är höga även i detta område.

– Vi har fått meddelande om att det är höga temperaturer i samtliga län i Sverige.

Är värmen skadlig för oss?

– Vi går inte ut med några rekommendationer, utan det är kommuner och landsting som gör det. Men det påverkar ju hälsan negativt när det är varmt i en så här lång period.

En klass 2-varning innebär enligt SMHI att temperaturen överstiger 30 grader eller mer, i fem dagar på raken. I en klass 1-varning utlovas det dock också höga temperaturer.

– I klass 1-varningar väntas samma temperatur som i klass 2-varningar, men i det sistnämnda utlovas värmen stanna några dagar längre än i det förstnämnda.

Dessa höga temperaturer kommer stanna tills onsdag åtminstone, menar Jörpeland. Han fortsätter med att prata om torkan i Sverige som råder just nu:

– På onsdag eller torsdag kan det komma lokala skurar runtom i landet, något som dock inte kommer påverka torkan i och med att det kommer vara så pass lokalt. Det kommer inte påverka brandrisken.

Även om det kommer komma skurar, är det inte säkert att det är mycket regn som lär falla den kommande tiden. Regnet som kan komma är ett resultat av lite svalare luft som rör sig från Atlanten.

– Det är i och med detta som det kan komma lite skurar, utfärdar Jörpeland.

Men sommarvärmen kommer hålla i sig längre än till onsdag. Resten av veckan, menar Jörpeland, oavsett om SMHI avfärdar varningarna. Temperaturerna kommer fortsatt vara höga i hela landet – upp mot 25 till 30 grader.