När Smålänningen träffar Gunnar och Cristina Eriksson lyser solen med sin frånvaro, som den så ofta gör vid dessa bredgrader. Det har dock inte hindrat dem från att satsa fullt ut på solkraft.

– I september 2014 satte vi upp solcellerna på taket och nu är vi i princip självförsörjande på solkraft, säger Gunnar Eriksson.

Gunnar berättar också att de satsat på att byta sin direktverkande elvärme till luft och vattenburen uppvärmning. Vilket också gjort stor skillnad för energiförbrukningen.

– Ja, för det som också är en viktig del i det hela är ju att tänka på hur man kan spara på energi, säger Gunnar.

En mulen och snöig dag som denna ger solcellerna inget utan då tas energin från de vanliga elledningarna. Men är det bra dag kan taket generera 90Kw på en dag.

– Men det är faktiskt inte när det är strålande sol som det ger allra mest utan när det är lite soldis. För då reflekteras solen så att effekten blir ännu större, säger Gunnar.

Dessa dagar går överskottet av energi ut i elledningarna och framförallt är det grannarna i närheten som då får del av Gunnar och Christinas egentillverkade energi.

2013, innan Gunnar och Cristina drog igång sitt projekt, gjorde de av med mellan 20 000 och 30 000 kWh per år. Idag är den siffran nere på 9000.

– Och genom solcellerna producerar vi ungefär 10 000 kWh per år och av det går ungefär 3000 direkt in i huset och övriga 7000 ut i ledningarna. Så räknar man netto hamnar vi på en energiförbrukning på 2000 kWh om året, säger Gunnar Eriksson.

Detta har gjort att familjens energikostnad har minskat med över 20 000 kronor om året.

Den totala investeringen som familjen gjort ligger på ungefär 230 000 kronor. En kostnad som dock beräknas ha betalat sig inom sju till åtta år.

På sikt hoppas Gunnar och Christina att fler ska få upp ögonen för solkraft, inklusive politiker.

– Varför inför man inte regler om att alla måste ha solkraft på sina tak? Vi måste alla göra något för miljön. säger Christina.

– Det är det som är drivkraften för oss, säger Gunnar.