Nu tar folkhälsa och social utveckling inom Region Kronoberg till ett nytt grepp för att öka kunskapen inom sex och etikett. Det gör de genom att släppa låten ”Into your head”, berättar de i ett pressmeddelande.

Sommarhiten handlar om sex och etikett och ska lyfta förmågan att bedöma var gränserna går för sexuella övergrepp, och att det är okej att säga till och säga nej. Till låten hör också en video som lanseras först i höst.

På detta sätt vill de belysa ämnet sexuella trakasserier och övergrepp.

Efter den uppmärksammade Metoo-kampanjen som fick stor spridning i höstas vill de på folkhälsa och social utveckling lyfta ämnet i Kronoberg och nå unga människor, oavsett kön eller könsidentitet. Detta för att verka förebyggande mot sexuella trakasserier och övergrepp.

– Vi har att valt belysa ämnet på ett sätt som förhoppningsvis ger ett mer bestående avtryck än en traditionell kampanj.

Öka kunskapen genom musik

– Genom musik vill vi öka kunskapen bland unga och unga vuxna när det gäller rätten att bestämma över sin egen kropp, sin egen sexualitet och var gränsen går för sexuella övergrepp, säger Angelica Arvidsson, utvecklingsledare på folkhälsa och social Utveckling.

Låten finns på Spotify. Into your head - Miss JJ

Vanligt med tjatsex

De hänvisar till Folkhälsomyndighetens rapport UngKAB15 från 2015 där 40 procent av ungdomar mellan 16 och 29 år i Sverige någon gång varit utsatta för sexuella handlingar mot sin vilja.

Mest utsatta är enligt undersökningen tjejer samt personer som inte vill kategorisera sig utifrån kön. Samma rapport anger att kunskap inom området visar att det är vanligt med tjatsex eller övertalning till sexuella handlingar. Det finns brister, framför allt bland killar, i förmågan att bedöma var gränserna går för sexuella övergrepp, skriver Region Kronoberg.