Den som sysslar med någon form av kreativ verksamhet hamnar ganska tidigt i en speciell frågeställning: Spela säkert eller inte?

Älmhultsrevyn av 2017 års upplaga, den fjärde av produktionsbolaget 2 Enjoy, väljer det sistnämnda.

Genom att inte enbart gå ut och dunka in det ena roliga numret efter det andra, utan välja en både krokig och riskfylld väg, tar man en uppenbar risk att tappa en och annan revyälskare av mera traditionellt snitt.

Älmhultsrevyn tar chansen.

Den där chansen bygger i hög grad på den uppenbara glädjen att verka i en kommun vars politiker, och i förekommande fall kommunala tjänstemän, bjuder på tillräckligt många fadäser för att fylla en hel föreställning. Och man behöver egentligen inte skriva om något; satiren finns grundmurad redan från början.

Att titta på Dä går runt är som att åka en berg-och-dalbana där kurvorna är så skarpa, att ingen borde kunna lista ut vad som väntar bakom nästa hörn. Ett skratt? Ett seriöst inlägg i en aktuell debatt? Ett kort, men kärnfullt mellanspel?

Precis dit vill Älmhultsrevyn ha sin publik den här gången; man vill utmana, plocka bort en känsla av bekvämlighet och skicka ut betraktaren på att gungfly med en förmåga att snabbt ändra riktning.

Läs hela recensionen i måndagens Smålänningen.