Vårt körkortsbidrag blev borttaget genom ett beslut från våra politiker och barn- och utbildningsnämnden. Det togs bort för oss på vård- och omsorgsprogrammet. Vi vill ha den tillbaka. När vi 2018 sökte till Sunnerbogymnasiets vård- och omsorgsprogram ingick tio körlektioner, halkbana med mera i utbildningen. Premisserna vi sökte på har nu radikalt förändrats då våra politiker i barn- och utbildningsnämnden nyligen bestämde att körkortsbidraget för just blivande undersköterskor dras in. Detta drabbar inte bara oss utan även de elever som började 2017 och 2019, vilket blir totalt ett hundratal elever.

För det första så har de flesta av oss elever inte gjort några besparingar på grund av att vi visste att vi skulle få detta bidrag (och många av oss är mitt i allt). Det är många elever och föräldrar som såg detta bidraget som något positivt och något som skulle underlätta deras ekonomi. För de som är ensamstående var detta till en stor hjälp.

För det andra så använde man som går vård- och omsorgsprogrammet 2018 körkortsbidraget som en morot för att locka fler till att söka vårdprogrammet. Vi tar hänsyn till att det inte är bara detta som avgör om man vill gå på Sunnerbogymnasiet eller inte, men detta väger tungt hos de som valt programmet. Vi har blivit utlovade detta när vi började och nu känner vi oss lurade som om ni har dragit undan mattan för oss. Vi behöver detta bidrag så att vi kan skaffa körkort så snabbt som möjligt så att vi blir klara att anställas när vi går ut. Ingen i hemtjänsten kommer att anställa någon utan körkort och som ni säkert vet så är målet med vårt program att vi ska bli anställningsbara undersköterskor, vilket vi nu inte kommer att bli.

För det tredje så är det diskriminerande att ni tar bort bidraget för vård- och omsorgsprogrammet men inte för fordonsprogrammets elever då majoriteten är tjejer på vård och omsorg och majoriteten är killar på Fordonsprogrammet. Båda behöver körkortet för att utföra sitt framtida jobb så varför tar ni endast bort bidraget för oss på vård?

Slutligen vill vi säga att vi förstår att det är ont om pengar i kommunen men det är orimligt att dessa försämringar drabbar oss mitt i vår utbildning. Ni kan inte dra in på utgifterna hur som helst, vi känner oss lurade då förutsättningarna så dramatiskt förändras för oss genom att vi får en sämre och mera ofullständig utbildning. Ni har tagit vår möjlighet till att bli anställda ifrån oss.

Elever från vård- och omsorgsprogrammet

Relaterat till artikeln