Vid klockan 17.15 i måndags satte rektorn på Hjortsbergskolan på Ågårdsvägen i Ljungby på larmet på skolan.

Precis när hon gjort det gick larmet igång. Orsaken var att tjuvar troligen hade gått in på skolan tidigare på dagen och gömt sig.

Rektorn såg ingen lämna skolan i samband med att larmet gick igång, enligt vaktmästaren på Hjortsbergskolan.

Men snart stod det klart att tio datorer, en ipad och fem mobiltelefoner hade stulits på Hjortsbergsskolan.

Inga ytterdörrar eller fönsterrutor på skolan var uppbrutna. På skolan tror man därför att tjuvarna hade gömt sig inne på skolan och väntat ut personalen.

Sedan hade de försvunnit snabbt från platsen med stöldgodset när larmet gick utan att någon hade sett dem.

Vid 18.35 gick så larmet på Sunnerbogymnasiet på Axel Roothsgatan i Ljungby, bara fem minuter efter att larmet hade satts på, enligt vaktmästaren på skolan.

Dörrarna till ett arbetsrum och ett förråd bröts upp av tjuvarna, sedan stal de två ipads, en bärbar dator och en mobiltelefon på skolan.

Även i det här fallet misstänker man att tjuvarna varit inne i byggnaden redan innan skolan larmades. Troligtvis hade de gått in på skolan under dagen och gömt sig till personalen gått hem. Ingen ytterdörrar hade brutits upp och inga fönsterrutor hade krossats.

Samma kväll någon gång mellan 18.30 och 19.30, var det inbrott på Åbyskolan på Gunnarsforsgatan i Lagan. Där bröt tjuvarna upp en ytterdörr och tog sig in i lokalerna.

Sedan bröt de även upp två innerdörrar på skolan

Totalt stals det med andra ord tolv datorer, tre ipads och nio mobiltelefoner från klockan 17.15 till 19.30 I måndags på tre skolor i Ljungby och Lagan.

Det handlar om stölder för uppskattningsvis 150 000 kronor inom loppet av ett par timmar. Man skulle kunna misstänka att det är samma personer som ligger bakom stölderna på skolorna, men enligt polisen är det oklart.

Dessutom drabbades Sunnerbogymnasiet av ett inbrott under natten till torsdagen. Vid klockan 03.08 på torsdagsmorgonen gick larmet på skolan.

När väktaren kom till platsen såg han att en ruta vid entrén hade krossats. Det fanns skospår i snön efter en person och spår efter en cykel.

Väktaren följde cykelspåren, men tappade bort dem efter en stund. Det visade sig sedan att tjuven hade tagit sig in i lärrarrumet på skolan och stulit 1 000 kronor som förvarades i en plåtburk, enligt polisen.