Under onsdagen var det stora IT- och telefonstörningar i Ljungby kommun. Orsaken var en avgrävd kabel hos Ljungby Energi. Enligt IT-chef Göran Sandstedt var det en entreprenör vid en byggarbetsplats i Ljungby som hade grävt fel och förstört en stor kabel.

Man kan antingen laga den eller dra en ny kabel, förklarar Göran Sandstedt och det var det sistnämnda som Ljungby Energi gjorde.

Ljungby kommun och även Markaryds kommun drabbades av driftstörningar och de anställda kunde inte komma ut på nätet under hela onsdagen.

I Ljungby kommun påverkades även allmänheten och företag av avbrottet.

Cirka femton procent av kunderna i stadsnätet, uppskattar Göran Sandstedt.

Påverkades även känsliga samhällsfunktioner som äldreomsorgen?

Nej, jag tror inte det.

Avbrottet började efter klockan sju på onsdagsmorgonen och först framåt 22-tiden på kvällen fick de första kunderna tillbaka funktionen och kunde använda nätet igen.

De flesta hade åtgärdats vid midnatt, men Göran Sandstedt utesluter inte att det fanns enstaka problem kvar hos en del även på torsdagsmorgonen.

Hur var denna driftstörning jämfört med andra tidigare fel som ni varit med om?

Detta är en av de större i och med att det även berörde kommunens verksamhet.

Ljungby Energi beräknade först att felen skulle vara över vid klockan 23.00 på onsdagskvällen. Men på torsdagsmorgonen var inte alla felet uppklarat och felmeddelandet låg kvar på .

Störningarna berörde det fasta nätet och den fasta telefonin. Mobiltelefoni och mobilt internet uppgavs fungera som vanligt.

Vid 11-tiden på torsdagsförmiddagen uppgav Ljungby Energi att problemen var lösta. Smålänningens redaktion var bland de sista som upplevde problem med uppkopplingen, men under förmiddagen åtgärdades även det.

– Annars ska allt vara igång sedan i natt. Men det kan vara så att en del kan behöva starta om, säger Göran Sandstedt, IT-chef på Ljungby Energi.

Ljungby energi kommer att sätta sig ner och analysera vad det vad som hände och om de kan göra något annorlunda, när de har alla detaljer klart för sig.

– Vi gör vad vi kan för att säkerställa nätet, men det kan alltid hända saker, även om det inte är så ofta det händer.