På måndag bjuder återigen in till ett möte om otryggheten på landsbygden. Sist gruppen bjöd in till dialogmöte i Södra Ljunga bygdegård kom över 600 personer. Men politikernas respons blev en besvikelse.

– Vi eftersträvande att någon skulle säga; "Om otryggheten ett stort problem, måste vi ta tag i detta för våra medborgares skull", säger Suzane Christoferson.

Hon är initiativtagare till Facebookgruppen som startades för ett år sedan med bakgrund att många kände en uppgivenhet och oro efter att det skett många stölder på landsbygden. I dag har gruppen, som fått spridning, över 2 000 medlemmar.

I våras träffade Suzane Christoferson och Tommy Andersson, som är de mest drivande i gruppen, inrikesminister Anders Ygeman.

Han berättade om en rad åtgärder som är på gång. Bland annat ska man sätta upp kameror på Öresundsbron som larmar om ett fordon är efterlyst, oförsäkrat eller oskattat.

Men Facebookgruppen vill ha mer. Skärpta kontroller vid gränsen, mer polisresurser och att åklagarväsendet får bättre redskap att inte släppa misstänkta brottslingar fria.

Inrikesministern kommer och fler ministrar har tackat ja. Bland annat Monica Haider (S), Johan Hedin (C) och Adam Marttinen (SD). Annika Stenberg, ny regionpolischef för syd, kommer också.

Suzane Christoferson menar att problemet kvarstår, att inbrott och stölder sker dagligen.

– Man kan transportera ut allt utan att riskera att bli stoppad. Nya traktorer försvinner ut i landet utan att någon hinner blinka. Svenska bönder kryper på knäna samtidigt som de rustar för jordbruk i andra länder.

Hennes teori är att det handlar om internationella ligor.

– Svensk polis har de senaste åren kartlagt vilka som begår bostadsinbrott, Kartläggningen visar att 1 500 personer från Östeuropa livnär sig på stölder i Sverige.

Suzane Christoferson kommer att fungera som en moderator tillsammans med Lars-Ove Johansson från LRF.

– Många tycker det är konstigt att vi driver en landsbygdsfråga i stan, men centrum är också hårt drabbat av inbrott. Vi ser Ljungby som en landsbygdsort, säger hon.