Tanken om att bygga egna solenergiparker föddes söder om gränsen, av Göran Bengtsson, som tidigare arbetat med energifrågor för Eon, och hos Sven Henriksson som sysslat med olika projekt för en levande landsbygd, bland annat Lokalkött.

Kontakt togs med lokala drivkrafter på Smålandssidan, och Mette Adolfsson, företagare, och Anders Karlsson, samt Kristina Wirland Svensson anslöt sig till projektet.

I går lanserades Solkrafts hemsida, och det ambitiösa projektet presenterades för pressen. Två solenergiparker ska byggas, en i Knoxhult och en utanför Hökön.

– Vi vill bli en ledande aktör i att marknadsföra och bygga ut solcellsanläggningar i Södra Sverige. Vi tror att om hållbarhetsmålen ska bli verklighet så måste det till initiativ som detta. Här blir det lite snack och mycket verkstad, säger Sven Henriksson.

– Både Älmhults och Osby kommuner har en strategi om att 80 procent av elen ska vara miljövänligt producerad 2030. Men någon plan för hur det ska ske finns inte. Nu serverar vi en del av lösningen på ett silverfat, berättar Mette Adolfsson.

Solkraftsanläggningarna kommer att placeras vid det gamla sågverket i Knoxhult, och strax söder om Hökön utmed väg 121.

– Varje anläggning kommer att producera el motsvarande 40 villors årsförbrukning, berättar Göran Bengtsson.

Investeringen är 2,5 miljoner kronor per anläggning, och hälften av de pengarna förväntar sig Solkraft få från Älmhults och Osby kommuner. Resten hoppas man att företag och privatpersoner ska bidra till, genom att köpa andelar.

– Det kommer inte att delas ut någon vinst, utan den ska återinvesteras och vi hoppas kunna bygga solenergiparker i många byar framöver, säger Sven Henriksson.

Den första av parkerna ska stå klar om ett år, oh hösten 2018 hoppas föreningen att den andra ska vara klar.