Nyhetsbyrån TT har sammanställt mediebevakningen från ett antal större utländska medier och konstaterar att Sverigedemokraternas väntade uppgång i valet ägnas stort utrymme.

Franska Le Monde skriver att ett nationalistiskt och främlingsfientligt kan vinna röster i ett land präglat av liberala och socialdemokratiska värderingar.

I brittiska BBC kan förstasidesrubriken översättas till "Sverige röstar under nationalistisk våg."

Spanska El Pais rapporterar att "Sverige väljer i dag mellan att upprätthålla det rådande systemet och det ultrakonservativt främlingsfientliga".

Tidigare i september rapporterade den tyska tv-kanalen ARD om den politiska turbulensen i Sverige och hade då rubriken "Farväl till Bullerbyn" med en anspelning till den fina Sverigebild som många tyskar har genom Astrid Lindgrens barnböcker.

I våra nordiska grannländer skriver danska Jyllands-Posten att det svenska valet ser ut att innebära att den europeiska socialdemokratins sista stora bastion ser ut att falla.

Verdens Gang i Norge skriver att det högerpopulistiska norska partiet Fremskrittspartiets som tidigare har tagit avstånd från Sverigedemokraterna nu vill utöka samarbetet med partiet. "När hände det" frågar sig tidningen.

Även SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkessons uttalande i partiledardebatten i fredags har fått utrymme i danska och norska medier.