Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studie: Så kan städer minska typ 2-diabetes

Forskare i ett globalt samarbetsprojekt studerar hur man kan forma städer för att bromsa in ökningen av diabetes typ 2, rapporterar Vetenskapsradion.

– Tanken med projektet "Cities changing diabetes", där nu 22 städer runt om i världen är involverade, är att uppmuntra forskare, akademiker och ledare att hitta lösningar för att minska diabetes lokalt, säger Anna Maria Volkmann från University College London till radion.

Mycket handlar om att skapa förutsättningar och uppmuntra invånarna till ett sundare liv, eftersom övervikt och stillasittande en riskfaktor för typ 2-diabetes. Enligt Volkmann är Köpenhamn en stad som har kommit långt.

– Där har man skapat en stad som har fördelar både för miljön och hälsan. Bland annat har de ett väldigt väl utvecklat nät av cykelbanor. Alla cyklar, säger hon.

Ingen svensk stad är ännu knuten till projektet.