I april kunde Smålänningen berätta att den kurs- och lägerverksamhet som Evangelistiska Fosterlandsstiftelsen (EFS) har bedrivit i Sunnerbogården utanför Hamneda i nästan hundra års tid upphör, och att anläggningen ska säljas.

HRF Förmedling är de som har hand om försäljningen, och i annonsen, som även finns ute på Blocket, beskriver man anläggningen som lämplig att bedriva vandrarhem, rum och frukost, lägergård, kursgård, rekreationsanläggning eller liknande i.

– Det finns ett intresse för anläggningen, både nationellt och internationellt, kan mäklare Lars Nilsson, som inte vill säga mer än så i nuläget, berätta.

Han tror dock att ett ägarbyte kan bli aktuellt först framåt hösten.

– Det är inte som att köpa ett hus. Att det tar fyra till sex månader att sälja en sådan här anläggning är normalt, men det kan förstås gå fortare också, säger han.

Sunnerbogården, som är Ryds gamla missionshus, var en av väckelserörelsens allra tidigaste bönehus. De äldsta delarna av anläggningen härrör från tidigt 1800-tal. Anläggningen genomgick en ordentlig om- och tillbyggnad 1980. Då uppfördes också fyra stugor med sammanlagt 85 bäddar, samtidigt som stallet byggdes om till ett allaktivitetshus.

Allt som allt är anläggningen 1 000 kvadratmeter stor. Den omgärdas av grönytor, bland annat finns volleybollplan och lekplats, och bara ett stenkast bort finns sjön Exen.

– Det är ett fint läge, vid Riksettan och nära E4, tycker Lars Nilsson.

Anledningen till att EFS nu säljer är att anläggningen inte passar in i den omorganisation som genomförs.

Hela den här sommaren är verksamheten dock igång som vanligt i EFS:s regi.