EU:s nya regler för akrylamid i livsmedel träder i kraft i april, skriver nyhetsbyrån TT och som var först med att berätta om. Inom industrin används akrylamid vid plasttillverkning, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Enligt test- och researchföretaget Testfakta har OLW:s sourcream & onion-chips mer än dubbelt så höga halter av akrylamid, 1700 mikrogram per kilo, än vad de kommande EU-reglerna tillåter. Även Coops egna märke Änglamark och Bjäre hade höga halter, 1000 mikrogram per kilo.

Det som EU-förordningen fastslår är att tillverkare av chips med högre halter än 750 mikrogram per kilo måste minska ämnet i produktionen. Testfakta har gjort en undersökning av åtta sorters potatischips som visar att tre av dem innehöll högre halter akrylamid än vad som kommer att vara okej enligt de kommande EU-reglerna.

Till nyhetsbyrån TT säger OLW att företaget är på väg att åtgärda saken med att bland annat byta potatissort.

Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt. Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig på Orkla Confectionery & Snacks Sverige till .

För att sänka halterna berättar Sara Malmström att OLW ser över sina potatissorter och hur de lagras och transporteras. Potatisen man använt kommer att ersättas med andra sorter.

TT skriver vidare att Livsmedelsverket understryker att konsumenten inte blir sjuk av att få i sig mycket akrylamid vid ett tillfälle. Målet är mindre exponering av ämnet under livstiden.