Efter ett bra och förberedande 4 dagars träningsläger i Svedala åkte landslags-tjejerna, samma trupp som spelade på Färöarna i januari, till Twardogora i Polen för att spela mot Polen, Tyskland och Spanien. 

Fredagen var turneringens första dag och Sverige ställdes mot värdnationen Polen som körde över de svenska tjejerna i tre snabba set. Polen var helt klart en klass för stora och spelade ett mycket mer fysiskt spel än vad svenskorna är vana vid. Trots detta kämpar de svenska tjejerna för fullt på alla bollar och viker inte ner sig under matchen.

Även matchinramningen var mycket annorlunda gentemot vad tjejerna är vana vid med en mycket engagerad publik, musik på högsta volym och en smått överentusiastisk speaker som endast pratade polska både mellan och under bollarna.

Även Tyskland var ett mycket fysiskt lag med ett varierat anfallsspel. Matchen hade snarlik karaktär till fredagens match fast med fler bra actions på den svenska sidan. De svenska tjejerna visade att de redan lärt sig saker från gårdagens match och löste flera situationer på ett bättre sätt vilket framförallt gav utdelning i tredje set. Men trots detta var det svenska laget ingen större match för Tyskland som vann med 3-0.

Spanien var det laget som Sverige skulle ha störst chans att utmana och eventuellt kunna ta set på men matchen gick inte alls som de hade hoppats på. Matchen startade mycket jämnt fram till sju lika men sen fastnade de svenska tjejerna i en uppställning och Spanien lyckas ta 10 poäng i rad.

Efter detta lyckades de svenska tjejerna inte få till sitt sideoutspel under resten av setet utan förlorade med 12-25. Andra set var det Spanien som tog kommando från start och Sverige hade återigen svårt att utmana.

Tredje set startade absolut bäst för det svenska laget och de hängde med det spanska laget fram till 14-16. Men sen tappade Sverige servemottagningen och sideout i en uppställning, förlorade åtta bollar i rad och Spanien kunde komfortabelt vinna matchen med 3-0. Sverige spelade stundtals mycket bra och tog fler egna poäng än under de andra matcherna.

Sammanfattningsvis så har det varit en mycket lärorik helg för de svenska tjejerna och de har fått mycket beröm från alla de andra lagen för deras kämpaglöd och inställning. Tyskland vann kvalgruppen och tog sig därmed vidare till EM-slutspel i Italien/Kroatien i sommar.

Relaterat till artikeln

Svenskorna fick beröm för sin kämpaglöd i EM-kvalet.

Foto Privat