Nyligen lanserade Finansiell id-teknik, företaget bakom bank-id, en uppdatering av mobilt bank-id i syfte att stoppa den bedrägerivåg som växt fram på deras plattform den senaste tiden. Enligt DN agerar nu även Swedbank mot bedragarna genom att byta ut alla sina bankdosor.

– Det stämmer att vi utvecklar våra säkerhetsdosor. Vi har en mindre intern pilot i gång just nu och planerar preliminärt lansering någon gång under 2019, säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank till DN.

Bankdosorna kommer att bytas ut successivt. Det innebär att nya kunder får den uppdaterade bankdosan och att redan befintliga kunder får den när det är dags att byta ut den gamla.

Tidigare bedrägerier handlar inte om att det är den tekniska säkerheten i bank-id eller bankdosor som har knäckts. Det har både polis eller banker intygat. Bedrägerierna har istället gått till så att någon utgivit sig för att vara banktjänsteman eller liknande och på så sätt fått offret att lämna ut koder eller på annat sätt öppna upp sin internetbank.

Swedbank kan inte svara på DN:s fråga hur deras nya bankdosor ska kunna motverka bedrägerierna.

– Exakt vad uppdateringen kommer att innehålla får vi återkomma till när det närmar sig lansering, men ett syfte är att göra det svårare för bedragare att komma åt våra kunders pengar, säger Josefine Uppling.